LOOSDRECHT - Op 16 november is het baggeren van de 1e tot en met de 5e Loosdrechtse Plas officieel van start gegaan.


Het baggerproject is een van de grootste projecten binnen de Aanpak Oostelijke Vechtplassen. Bestuurders van gemeenten, provincie en waterschap Amstel, Gooi en Vecht hebben gezamenlijk een kraan in werking gezet waarmee de eerste schep bagger is geschept. Tot medio 2024 wordt er ongeveer 115.000 m3 bagger uit de plassen gehaald.

Het baggeren is nodig voor de bevaarbaarheid van de plassen en draagt bij aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Er wordt gebaggerd tot een maximale diepte van 2,0 meter (-3,2 m NAP) en voor de Oostelijke Drecht is dit tot een diepte van 1,7 meter (-2,9 m NAP). Er wordt alleen bagger verwijderd, de vaste bodem wordt in stand gehouden.

Werkzaamheden

Beens Dredging voert dit werk uit in opdracht van de provincie Noord-Holland. Dit doen ze met een kraan op een ponton in de plas die de bagger in zogenaamde ‘beunbakken’ laadt. Deze gaan naar de overslaglocatie aan de Muyveldsche Wetering. Daar wordt de bagger met behulp van een grondpers richting perceel Mijnden Zuidwest gepompt waar het te drogen wordt gelegd.

Circulair

De overtollige bagger is van goede kwaliteit en wordt op nabijgelegen percelen te drogen gelegd. Eenmaal droog ontstaat er nieuwe grond die vervolgens weer gebruikt kan worden. Deze circulaire manier van verwerken is mogelijk omdat grondeigenaren ter plaatse hun medewerking willen verlenen. Extra transportbewegingen worden voorkomen doordat de bagger niet vervoerd hoeft te worden naar depots in de regio. Dit is veiliger voor de omgeving en beter voor het milieu.

Weinig hinder verwacht

Er zijn maatregelen getroffen waardoor het baggeren waarschijnlijk weinig overlast veroorzaakt. Dat wil zeggen geen hinder voor de omgeving en voor de eigenaren van legakkers ook geen extra golfslag. Ook wordt rekening gehouden met de flora en fauna. Bewoners en recreanten kunnen zwemmen en varen op de plassen zoals ze gewend zijn. Alleen het werkgebied zelf is niet toegankelijk. Dit wordt aangegeven met boeien.

Wekelijks spreekuur

Vanaf 29 november is er iedere dinsdag van 15.00 tot 16.00 uur een (open) spreekuur in de bouwkeet naast de voormalige Nederlands Hervormde Kerk aan de Oud-Loosdrechtsedijk 230 in Loosdrecht. De betrokken omgevingsmanagers zijn aanwezig om tekst en uitleg te geven bij het werk, eventuele meldingen op te nemen of vragen te beantwoorden.

Meer weten?

Meer informatie is te vinden op www.vechtplassen.nl/baggeren. Belangstellenden kunnen zich ook abonneren op de nieuwsbrief. Bent u benieuwd naar de actuele planning en wilt u de werkzaamheden op de voet volgen? Volg dan ‘Baggeren 1e t/m 5e Loosdrechtse Plassen’ in de BouwApp. Deze app kunt u downloaden op uw mobiele telefoon.