HUIZEN - Zaterdag 9 juli, gaan vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven rond winkelcentrum Oostermeent flyers verspreiden om aandacht te vragen voor de gevaren van lachgas.

De Huizer wijk Oostermeent wordt al jaren geteisterd door overlast door drank en drugs. Vernielingen, glasscherven op straat, rondslingerende gaspatronen; de buurtbewoners zijn er helemaal klaar mee.

Hoog tijd dat daar verandering in komt, vindt ook stichting Geen Drugs-Wel Leven. De stichting, die zich richt op drugspreventie, maakt zich grote zorgen over de schade van het gebruik van lachgas voor de gezondheid bij jonge veelgebruikers. De gevolgen hiervan zijn niet mis.

Korte lachkick, rest van je leven in een rolstoel?
In de afgelopen twee jaar zijn er in Nederland ruim 60 gevallen geweest van jongeren die na excessief gebruik van lachgas klachten gekregen die op een dwarslaesie lijken. Verpleegkundigen zagen jongeren het ziekenhuis binnenkomen in een rolstoel, omdat ze niet meer konden staan of lopen. Van de 100 patiënten die door neurologen werden onderzocht, had meer dan de helft klachten die passen bij een dwarslaesie.

Wat lachgas met je doet
Wanneer je lachgas inhaleert gaat het via de longen en het bloed, de hersenen in. Feitelijk zorgt lachgas voor een zuurstoftekort in de hersenen. Lachgas tast vitamine B12 aan, de vitamine die zorgt voor rode bloedlichaampjes. Bij een tekort aan vitamine B12 wordt het zenuwstelsel aangetast en kunnen bloedarmoede en allerlei neurologische problemen ontstaan, tot een dwarslaesie aan toe. Zoals we inmiddels uit de praktijk weten komt het voor dat jongeren daar niet volledig van herstellen en blijvend in een rolstoel komen te zitten. Naast lichamelijke klachten zien we veel concentratieproblemen. Op de langere termijn kunnen er ook psychische klachten ontstaan.

Wachten op landelijk verbod
Lachgas is dus niet zo onschuldig als het lijkt. Behalve de ernstige gevolgen voor de fysieke en psychische gesteldheid van jongeren, brengt het drugsgebruik ook veel overlast met zich mee. Niet alleen Huizen heeft daarmee te kampen; dit is een landelijk probleem. Veel gemeenten hopen dan ook dat het wetsvoorstel voor een landelijk verbod er dit jaar eindelijk doorheen komt. Daarmee zou lachgas op lijst II van de Opiumwet komen te staan, waardoor recreatief gebruik van lachgas verboden wordt.

Drugs niet normaal
Stichting Geen Drugs-Wel Leven pleit naast een verbod op lachgas voor meer en betere voorlichting over drugs. Volgens woordvoerder Gerbrig Deinum van de stichting moeten we in Nederland ‘af van de cultuur dat drugs – of een beetje drugs – geen kwaad kan. Het is belangrijk dat jongeren eerlijke informatie krijgen over drugs. Niet over ‘hoe je drugs veilig kunt nemen’, maar uitleg over wat er in je lichaam en met je brein gebeurt. Je hebt maar één stel hersenen en daar moet je je hele leven mee doen!’

Stichting Geen Drugs-Wel Leven maakt deel uit van de internationale campagne Drug Free World, een maatschappelijk initiatief dat ontstaan is vanuit de Scientology kerk. Via de website van de stichting kunnen gratis boekjes en lesmaterialen besteld worden. Kijk op www.geendrugswelleven.nl voor meer informatie.

De stichting heeft eerder plaatsen aangedaan als Zaandam, Hoofddorp, Amsterdam, Hilversum, Purmerend, Volendam, Diemen, Amstelveen en Almere.

De vrijwilligers van de stichting zijn zaterdag tussen 10:00 en 12:00 te vinden in en rond het winkelcentrum Oostermeent.


Meer informatie: han@geendrugswelleven.nl

Website: https://www.geendrugswelleven.nl/

Internationale website: https://www.drugfreeworld.org/