MUIDERBERG - Statenleden, wethouders en raadsleden werden gisteren getrakteerd op een boottochtje naar het eiland Hooft vlakbij Muiderberg. Hier kregen ze het Kustmanifest Gooise Meren aangeboden, een dringend pleidooi voor behoud van de natuur aan de Gooise kust.


Opstellers Thijn Westermann, Jos Glansbeek en Marianne den Hartog hebben eerder met een petitie de komst van 24 recreatieve strandvilla’s op het strand van Muiderberg tegengehouden. Ze zijn er echter niet gerust op dat de kuststrook hiermee gered is.

De natuurliefhebbers vrezen aantasting van het huidige kustgebied door recreatie en commerciële projecten en pleiten daarom om de authentieke kust van Gooise Meren ongeschonden te laten. "Het is maar zo’n klein gebiedje. We hopen heel erg dat onze prachtige kuststrook kan blijven zoals het is", vertelt initiatiefnemer Thijn Westermann tegen NH Nieuws.

Uitbreidingsplannen

Volgens Westermann komt natuur rond het Gooimeer en IJmeer steeds meer onder druk te staan door de uitbreidingsplannen van Amsterdam en Almere. "Dit hele gebied wordt wel het waterpark van Amsterdam genoemd", vertelt Westermann. Volgens haar kunnen recreatie en natuurbeleving wel samen gaan, maar mogen toeristische ontwikkelingen niet ten koste gaan van biodiversiteit en landschap.

Namens het college van Gooise Meren ontving wethouder Nico Schimmel het manifest. Volgens hem is de gemeente zich bewust van de kwetsbaarheid van de kustlijn en is daarom bezig met het opstellen van een kustvisie. "De participatie zal een belangrijke rol spelen bij de besluitvorming hierin. Ook dit document zullen we daarbij zeker meenemen", aldus wethouder Schimmel.