BUSSUM - De detailhandel in 't Gooi blijft achter, zo blijkt uit cijfers van de Provincie Noord-Holland. Waar in veel regio’s de leegstand van winkels daalde, nam die in 't Gooi juist toe. De Huizerweg in Bussum spant de kroon met de meeste lege winkels in de hele provincie. Het centrum van Huizen staat op plek acht.

In het afgelopen jaar is de leegstand in tweederde van de regio's in Noord-Holland afgenomen. Daar hoort 't Gooi niet bij. De leegstand in Huizen, Hilversum, Gooise Meren en Blaricum is hoger dan gemiddeld en de leegstand is ook nog eens toegenomen in vergelijking met 2018. Met twee pieken: in Bussum en Huizen.

Als we kijken naar de hoogste winkelleegstand van middelgrote centra in Noord-Holland staat de Huizerweg in Bussum op nummer één met een leegstand van 21% m2 winkelvloeroppervlak. Huizen staat op plek acht met in het centrum een leegstand van 15%.

Stadsmanager
De gemeente Huizen wil de leegstand aanpakken door een stadsmanager aan te stellen. Deze manager moet 'nieuwe winkel- en bedrijfsaanbod stimuleren', maar ook 'stadsmarketing en -promotie', zo staat omschreven in de functieomschrijving. Eind april wordt de vacature voor de stadsmanager opengesteld.

In Bussum hebben zo al een stadsmanager in de vorm van Pro Bussum. De stichting probeert de winkelleegstand aan te pakken en de aantrekkelijkheid van het winkelaanbod te vergroten. Toch staat er dus op de Huizerweg veel leeg, tot ergenis van het winkelend publiek. "Ik loop net weer langs twee, drie panden die leegstaan en dat is toch jammer. Als straks de helft hier leegstaat, dan denk ik niet dat ik hier straks nog boodschappen ga doen."

De dorpsmanager laat weten dat een groot gedeelte van de Huizerweg binnenkort wordt opgevuld door supermarktketen Marqt. "De aannemers zijn bezig."

Daarentegen benadrukt ze ook dat niet alle leegstand 'iemand is die omvalt'. "Hier staat een pand leeg, maar deze mevrouw heeft er voor gekozen om in het kernwinkelgebied te gaan zitten. Dus iets wat leeg komt, is niet automatisch iemand die omvalt."

Tot slot laat het rapport van de provincie zien dat de winkels in Bussum niet toekomstbestendig zijn. Het dorp staat met drie winkelgebieden in de top twintig met de grootste risico dat de winkel er in 2020 niet meer is. Dan gaat het om het centrum, Spiegelstraat en Laarderweg.