HILVERSUM - Afgelopen zondag 5 februari waren gratis optredens te bezoeken van lokale podiumkunstenaars in 1050 huiskamers verspreid over het hele land, waaronder hier in Hilversum. Gluren bij de Buren, een landelijk amateurkunstenfestival dat drempels voor ontmoeting verlaagt en talentontwikkeling stimuleert, vond in 2023 eindelijk weer in de winter plaats .

In 50 Hilversumse huiskamers traden lokale podiumkunstenaars op vanaf het vloerkleed, tussen de kamerplanten. Bezoekers zochten huiselijke knusheid, en verwarmden zich met een kopje koffie of thee, zelfgebakken koekjes en creatieve performances.

Naast huiskamers hebben ook buurthuizen, zorgwoningen en jongerencentra hun deuren geopend en een bühne gecreëerd voor lokaal talent. Bij buurtkamer het Verbindingshuis traden Vita & Ronald op en bij Philadelphia locatie Albertus Perkstraat bracht Gerrit Soulenzo wijkgenoten bij elkaar.

Programmamaker Yop Coolen: 'Ik heb ontzettend genoten van deze dag. Het weer was bijna net zo mooi als al het lokaal talent. Zo stak Beechcraft Bonanza in Theatercafé Muze bekende pop liedjes in een blues jasje, vulde jazz saxofoniste Jamy Westerveld de kamer met prachtige klanken en nam Kostganger nam je mee naar verhalen uit het dorp waar hij is opgegroeid. Ik kijk alweer uit naar de volgende editie!'

Na de Wintereditie gaat de organisatie alweer aan de slag met de zomereditie van Gluren bij de Buren. Deze editie vindt plaats op 2 juli 2023 in Amersfoort, Arnhem, Breda, Den Bosch, Deventer, Doetinchem, Dordrecht, Harderwijk, Hengelo, Huissen, Leusden, Maastricht, Roermond, Sittard-Geleen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Venlo, Wageningen, Woerden, Zaanstad, Zutphen en Zwolle. De aanmeldingen voor de Zomereditie openen half maart.

Gluren bij de Buren is een initiatief van Stichting de Bühne en wordt in Hilversum in samenwerking met Versa Welzijn georganiseerd.