AMSTERDAM - In de afgelopen maanden is de Esther Vergeer Foundation Sportpoli gestart in vijf academische Kinderziekenhuizen in Nederland, waaronder het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. De Sportpoli begeleidt kinderen met een lichamelijke beperking naar een ‘gewone’ sportvereniging. Een sportclub die past bij het kind en zijn/haar beperking en waar het kind welkom is. Deze Sportpoli is officieel geopend met een Sleutel Estafette die op 1 oktober startte in Papendal en via etappes door Otterlo, Nijkerk, Amersfoort, Baarn, Soest, Laren, Bussum en Diemen op 5 oktober dankzij de inzet van paralympisch kampioenen rolstoelbasketbal Bo Kramer aankwam in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam.

Persoonlijke begeleiding essentieel

Esther Vergeer, naamgever van de Foundation: “Met de start van de Sportpoli komt een persoonlijke droom van mij uit. De stap naar sporten op een sportvereniging is voor kinderen (en ouders) best wel heel groot. De Foundation heeft veel ervaring met het persoonlijk begeleiden van ouders en kind naar een passende sport. We zien dat juist die persoonlijke begeleiding essentieel is. Als een kind blij wordt van sporten dan heeft dat ook een positieve impact op het hele gezin. Door de realisatie van de Sportpoli kunnen wij nog veel meer kinderen naar sport gaan begeleiden; dat vind ik echt fantastisch!”.

Voor de realisatie van de Sportpoli ontving de Foundation een schenking van 260.000 euro van de Nationale Postcode Loterij. De Foundation zoekt naar een sport die past bij het kind en zijn/haar beperking en begeleidt kind en ouder naar de sportvereniging in de eigen woonomgeving.

Sleutel Estafette
De officiële opening van de sportpoli’s in alle ziekenhuizen vindt op dit moment plaats, middels een feestelijke Sleutel Estafette. Van 1 t/m 6 oktober wordt de sleutel -in estafettestijl- van Papendal naar elk ziekenhuis met een Sportpoli gebracht. Aan de Sleutel Estafette werken topsporters, kinderen met een beperking en hun ouders, BN’ers en partners van de foundation mee als symbolisch bewijs van dat we er alleen samen voor kunnen zorgen dat elk kind kan sporten.