LOOSDRECHT - Het watersporteiland Robinson Crusoe is zaterdag feestelijk heropend na een grote renovatie afgelopen winter. Olympisch zeiler Roy Heiner - een bekende en gerenommeerde naam in de zeilwereld - heeft de eer gehad om de vernieuwde accommodatie officieel te heropenen. De heropening van het watersporteiland is een belangrijke mijlpaal voor de regio en dat werd onderstreept door de aanwezigheid van burgemeester Larson, die inspirerende woorden heeft uitgesproken over het belang van het watersporteiland op de Loosdrechtse Plassen.


De heropening van Robinson Crusoe trok een indrukwekkende groep van sponsoren, donateurs en fondsen die allemaal hebben bijgedragen aan de financiering van de renovatie. “Onze stichting is voor een groot deel afhankelijk van deze groep mensen”, vertelt SailWise-directeur Renske Rietbergen. “Zij hebben allemaal een bijdrage geleverd aan de prachtig gerenoveerde accommodatie op ons eiland. We zijn hen daarvoor heel dankbaar. En niet alleen hen. We hebben veel steun mogen ontvangen van bedrijven, in zowel materialen, mankracht als tegemoetkoming in de kosten. Hun toewijding, vakmanschap en inzet hebben geresulteerd in een prachtige accommodatie die voldoet aan de hoogste standaarden.”

Zeilen in een rolstoel
SailWise organiseert al bijna 50 jaar watersportvakanties voor mensen met een beperking. Naast het watersporteiland Robinson Crusoe in Loosdrecht, heeft de stichting ook een historische tweemastklipper in Enkhuizen en een watersportaccommodatie met zeilcatamarans in Elahuizen. Alle accommodaties en schepen van SailWise zijn volledig aangepast en rolstoeltoegankelijk, zodat een beperking geen belemmering meer is voor mensen om bij SailWise te kunnen watersporten.

“Inclusie, uitdaging en zelfredzaamheid zijn de sleutelwoorden van onze watersportactiviteiten”, vertelt Rietbergen. “Dankzij de inzet van veel vrijwilligers kunnen jaarlijks zo’n 1.500 mensen met een beperking grenzeloos watersporten bij SailWise. Wij laten hen ervaren welke mogelijkheden de watersport biedt en mensen ontdekken al snel dat ze met aanpassingen en hulpmiddelen veel meer kunnen dan zij dachten.” Zo kunnen bij SailWise mensen in een rolstoel zelfstandig zeilen en mensen met een visuele beperking zelf een schip besturen.Burgemeester Larson benadrukte tijdens haar toespraak het belang van deze inclusieve watersportmogelijkheden voor de regio. Ze prees de inzet van alle betrokken partijen en sprak haar waardering uit voor de positieve impact die Robinson Crusoe heeft op de lokale gemeenschap. Rietbergen: “We kijken met vertrouwen naar de toekomst en kunnen dankzij deze renovatie een plek blijven bieden waar mensen met en zonder beperking kunnen genieten van de vrijheid en uitdaging die de watersport biedt.”


Crowdfundingactie
Nu de accommodatie op Robinson Crusoe is gerenoveerd, is SailWise nog niet klaar met renoveren. De steigers en het terras zijn verouderd en ook aan vernieuwing toe. De toegang van de steigers naar de boten is cruciaal voor de doelgroep van SailWise. Zonder is het plaatsnemen in een boot niet mogelijk. SailWise wil daarom de steigers en het terras vernieuwen én toegankelijker maken, met aanpassingen voor mensen in een rolstoel en mensen met een visuele beperking. Wie wil doneren, kan dat doen op sailwise.nl/doneeractie.