HILVERSUM - Op zaterdag 26 september staan vrijwilligers van de gloednieuwe stichting Binga-Support op de kop van de Groest naast de Hilversumse markt. Onder het motto ‘Food 4 food’ geven ze voorbijgangers onder meer aardappelen, groente en jam in ruil voor een donatie. Het geld wordt voor de volle 100 procent overgemaakt naar de bevolking van de Binga regio in Zimbabwe.

Stichting Binga-Support werd deze maand opgericht door twee Hilversumse gezinnen. Tijdens een rondreis door Zimbabwe ontmoetten zij in 2019 Chipo Siakabwa, een 37-jarige weduwe met vijf kinderen. Als blinde albino vrouw met huidkanker heeft zij het extra zwaar in een toch al zo armlastig land. Ze bedelde om rond te komen. Al tijdens hun vakantie probeerden de twee gezinnen Chipo te helpen met een donatie en het regelen van lokale ondersteuning. Terug in Hilversum liet het verhaal van Chipo hen niet los. Het idee voor Binga-Support werd geboren.

Met de ludieke actie ‘’Food 4 food’ gaat Binga-Support bijna letterlijk de markt op. Op zaterdag 26 september is iedereen vanaf 11.00 uur van harte welkom bij hun kraam op de kop van de Groest, nabij de Hilversumse markt, voor bijvoorbeeld verse jam, aardappels en groente. Vers van Hollandse bodem en geschonken door een boer die het project steunt. De vrijwillige donaties worden omgezet in voedsel voor nu nog 25 Zimbabwaanse gezinnen.

Een zak meel en een fles olie kosten samen rond de $ 5,00. Hier kan een gezin een paar weken van eten.

Mart-Jan, Marianne, Frits en Natasja en hun gezinnen zullen zich met originele acties in blijven zetten voor Chipo en haar dorpsgenoten: “

Chipo heeft op ons een onuitwisbare indruk gemaakt”. Om haar te helpen, hadden wij ter plaatse hulp nodig. Die kwam. En die krijgen wij nu nog steeds van mensen die het ook zeer zwaar hebben. De naastenliefde is groot. Chipo heeft nu een aantal basisbehoeftes, haar kinderen kunnen nu nog niet naar school door de lockdown, maar wij kunnen hun (en andere gezinnen) wel voorzien van eten. Wij leren, op afstand, nieuwe mensen kennen. Er komen zeer bescheiden hulpvragen waar we aan willen voldoen. Het is hard nodig.”

Kijk voor meer informatie op https://binga-support.nl/