GOOI - De GGD Gooi coronatest is de test die je nodig hebt om te weten te komen of je besmet bent met het coronavirus. Maar weet je eigenlijk waar je allemaal op moet letten? De testen zijn namelijk niet zomaar uit te voeren en je moet verschillende zaken in het achterhoofd houden. Alleen dan kun je er namelijk voor zorgen dat je de beste resultaten gaat behalen en je er zeker van bent dat de uitslag betrouwbaar is. Maar hoe kom je dan in aanmerking voor de test en wat zijn de zaken om rekening mee te houden? Onderstaande informatie legt het allemaal voor je uit.

De GGD Gooi coronatest wordt onderzocht
De GGD Gooi coronatest is speciaal ontwikkeld om te weten te komen of iemand besmet is met het coronavirus. Het virus zorgt namelijk voor speciale eiwitten in het lichaam, welke opgepakt kunnen worden door de PCR test. Hiervoor worden er twee monsters afgenomen. Eentje via de neus en de andere via de keel. Beide monsters worden naar een laboratorium gebracht, waar het onderzocht wordt. Van hieruit komt de uitslag, welke uiteindelijk ook bij jou uit gaat komen. Je kunt de uitslag online bekijken, maar ook telefonisch door krijgen. Een medewerker zal jou dan bellen om de uitslag te bespreken.

Klachten doorgeven bij het maken van een afspraak
De GGD Gooi coronatest mag echter alleen uitgevoerd worden bij klachten en als je een afspraak gemaakt hebt. Je moet daarom duidelijke klachten hebben die duiden op het coronavirus. Denk daarbij aan hoesten, neusverkoudheid en spierpijnen. Ook kortademigheid komt regelmatig voor. Deze klachten moet je aangeven bij het maken van een afspraak, zodat er een duidelijk beeld ontstaat van de situatie. De afspraak is dan binnen enkele minuten gemaakt en er wordt een testlocatie aan jou gekoppeld.

Zo ontvang je de uitslag
Uiteindelijk kan de GGD Gooi coronatest binnen 24 tot 48 uur uitwijzen of je het coronavirus hebt. Als je online een afspraak gemaakt hebt, kun je deze uitslag ook via de online wegen bekijken. Bij een positieve test zul je echter altijd gebeld worden door een medewerker van de GGD, omdat het bron- en contactonderzoek dan ook gelijk gestart moet gaan worden. Je kunt er ook voor kiezen om de uitslag van de test te allen tijde telefonisch te ontvangen. Je kunt dan nog eventueel doorspreken wat je kunt gaan doen als je nog klachten hebt.