MUIDEN - Op 13 maart 2021 is het één jaar geleden dat culturele instellingen wereldwijd hun deuren moesten sluiten vanwege corona. Om stil te staan bij dat moment, wordt op zaterdag 13 maart in meer dan 60 landen de internationale theaterhit 'Wit Konijn Rood Konijn' van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour gespeeld. De Creatieve Coalitie slaat hiervoor de handen ineen met Rijksmuseum Muiderslot, waar zich het oudste podium van Nederland bevindt. Op 13 maart om 20:00 uur zal actrice Sytske van der Ster live vanuit de Ridderzaal in het Muiderslot het stuk spelen. In deze prachtige ruimte treden al vele eeuwen theatermakers, muzikanten, schrijvers en dichters op. Deze traditie houdt het Muiderslot levend, door ook tegenwoordig een podium te bieden aan makers.


Zaterdag 13 maart zullen kijkers naar de livestreams van verschillende uitvoeringen over de hele wereld ervaren dat je door kunst een gevoel van vrijheid kunt ervaren, zelfs tijdens een lockdown. Het wordt een internationale viering van inspiratie, verbeeldingskracht en het bewijs dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan.

Wit Konijn, Rood Konijn van Soleimanpour
De tekst van het stuk 'Wit Konijn Rood Konijn' zit in een verzegelde envelop. Actrice Sytske van der Ster opent deze ter plekke. Onvoorbereid begint zij aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. Samen met Sytske ontdek je tijdens het lezen en spelen de inhoud van deze internationale theaterhit. De Iraanse schrijver mocht vanwege het weigeren van dienstplicht het land niet uit en schreef deze tekst om via kunst een gevoel van vrijheid te ervaren. De tekst is weer actueel geworden tijdens deze lockdown en toont hoe ook wij door kunst een gevoel van vrijheid kunnen ervaren. Dit stuk is sinds de première tien jaar geleden in meer dan 25 talen vertaald, waaronder het Nederlands en is al duizenden keren opgevoerd. Steeds door andere acteurs. Want wie het één keer gespeeld heeft, kent het stuk, en mag het niet nog een keer spelen.

Volg de livestream
Het Muiderslot opent op 13 maart om 20.00 uur gratis haar digitale deuren en maakt het samen met de Creatieve Coalitie mogelijk om via een livestream dit stuk te bewonderen en vanuit huis onderdeel te worden van deze internationale happening. Aanmelden kan via https://forms.gle/JGfvkVSkc36uaUPR8 en is gratis.

Inititief uit Berlijn
Het Aurora Nova Theater in Berlijn heeft het initiatief genomen om op 13 maart stil te staan bij feit dat de meeste culturele instellingen over de hele wereld al een jaar vrijwel stil staan. Elk cultuurhuis zal in zijn eigen tijdzone om 20.00 uur starten met 'Wit Konijn Rood Konijn' in hun eigen taal. De kracht van theater en cultuur zal 24 uur lang over de aardbol zinderen, van New York tot Panama City, van Minsk tot Medellin, van Uppsala tot Istanbul. In Nederland wordt het stuk in meer dan 30 steden uitgevoerd.

Over de samenwerking De Creative Coalitie en Muiderslot
De Creatieve Coalitie bestaat uit 44 belangenverenigingen uit de culturele en creatieve sector. Zij organiseert deze voorstelling samen met BRAM (beroepsvereniging rondleiders acteurs en museumdocenten), ACT Acteursbelangen en Platform Aanvang!.

Voor dit project wordt samengewerkt met Rijksmuseum Muiderslot, het oudste nog in gebruik zijnde podium van Nederland. In de 17e eeuw woonde dichter en schrijver P.C. Hooft in het kasteel. Hij nodigde er regelmatig creatievelingen uit voor vele avonden cultureel vermaak. Deze traditie is in 2020 nieuw leven ingeblazen met het MeeMaakPodium voor nieuwe makers, dat mogelijk is dankzij het Fonds voor Cultuurparticipatie.