MUIDEN - Deze herfst biedt het Muiderslot weer een vol programma voor jong en oud. Kom langs en zie het Muiderslot onder water verdwijnen, ga mee met een ramprondleiding, of ontmoet tijdens de herfstvakantie echte ridders op het kasteel. Op 27 oktober vieren we de verjaardag van Amsterdam en de duistere kant van het kasteel kun je ontdekken tijdens de speciale Halloweenavonden.

Maand van de Geschiedenis
Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema 'Wat een ramp!'. Het Muiderslot sluit aan bij dit thema tijdens vier vrijdagavonden waarop het kasteel onder water verdwijnt door middel van een filmprojectie. Boek je kaartjes voor 7, 14, 21 of 28 oktober 2022 voor 7,50 euro, exclusief entreebewijs (gratis met museumkaart of VL VIP-kaart) via muiderslot.nl/kaartjes.

Op 1, 2, 8 en 9 oktober zijn er speciale 'Wat een ramp!' rondleidingen waarin je alles te weten komt over de verschillende rampen die het Muiderslot de afgelopen eeuwen heeft getroffen. Kijk op de website voor meer informatie.

Muiderslot onder water
Help! Op vrijdagavond 7, 14, 21 en 28 oktober 2022 verdwijnt Rijksmuseum Muiderslot onder water door middel van een filmprojectie. Een rampzalig scenario dat met de stijgende zeespiegel steeds dichterbij komt. Exact 350 jaar geleden werd de omgeving rondom het kasteel bewust onder water gezet om vijandelijke troepen tegen te houden. Wie benieuwd is hoe dat is gegaan en wil zien hoe het Muiderslot anno 2022 onder water verdwijnt, kan terecht tijdens vier unieke avondopenstellingen. Kaartjes voor de avonden van 7, 14, 21 en 28 oktober 2022 kosten 7,50 euro p.p. plus een entreebewijs (gratis met museumkaart of VL VIP-kaart). Reserveren kan via muiderslot.nl/kaartjes . Tijdens deze avonden is het kasteel open tussen 18.30 en 22.30 uur. Ook het museumcafé is geopend.

Herfstvakantie
Tijdens de herfstvakantie van 15 tot en met 30 oktober 2022 is er van alles te beleven:

KIK Theater- Het Muizenhuis, Sam & Julia op reis
Het Muiderslot werd in de 17e eeuw bewoond door de schrijver en dichter P.C. Hooft. Boeken en literatuur zijn onlosmakelijk verbonden met het Muiderslot. Daarom vieren wij ook dit jaar weer de Kinderboekenweek! Kom dus op 16 oktober naar de kindertheatervoorstellling Het Muizenhuis, Sam en Julia op reis gebaseerd op de boekenreeks Het Muizenhuis van Karina Schaapman. Geschikt voor kids tussen 5 en 11 jaar. Tijd: 14:00-14:45, € 5 p.p plus entree Muiderslot. Reserveer je kaartje via de website.

Oog in oog met échte ridders
Op 22 en 23 oktober 2022 logeren er middeleeuwse ridders op het Muiderslot. Het hele weekend ervaar je hoe de Ridders van de Hanzecompagnie vroeger leefden. Er wordt zowel binnen als buiten muziek gemaakt, gekookt en geproefd, gevochten en weer goed gemaakt. Er is veel te zien en vooral ook veel te doen. Tijdens dit weekend geldt een toeslag van € 2,50 op alle reguliere entreeprijzen. Kaartjes zijn vanaf de zomer te koop via muiderslot.nl/agenda.

Amsterdam is jarig
Hoera! Amsterdam is jarig en wordt 747 jaar. Maar...waarom vieren we dat eigenlijk bij het Muiderslot? Dat hoor je tijdens gratis tours op 27 oktober 2022 in het 'kasteel van Amsterdam'. Daarna weet je waarom deze naam helemaal niet zo raar is... Zet je feestmuts alvast maar op! Vooraf reserveren voor deze tours is niet nodig.

Naargeestige Nachttours
In het weekend van Halloween – 30 en 31 oktober 2022 - zijn er Naargeestige Nachttours door een donker kasteel.... Geen spoken en vampiers, maar de schaduwzijde van het Muiderslot en duistere gebeurtenissen uit het verleden worden onthuld. Het kasteel is deze avond alleen onder leiding van een gids te bezoeken. De Naargeestige Nachttours zijn alleen geschikt voor mensen met een stevige maag en niet voor kinderen onder de 13 jaar. Kaartjes boek je via muiderslot.nl

Hooftpodium 30 oktober
Wist je dat het Muiderslot het oudste podium is van Nederland? Al sinds de 17e eeuw vinden er regelmatig optredens en concerten plaats in het kasteel. We koesteren deze traditie. Elke laatste zondag van de maand zijn er gratis optredens voor alle bezoekers van het Muiderslot. Op 30 oktober zal het Hooftpodium in het teken staan van Black Achievement Month. Houd de website in de gaten voor het actuele programma.

Praktische informatie
Kijk voor meer informatie en kaartjes op muiderslot.nl. Daar vind je ook meer informatie over openingstijden, toegangsprijzen en de route.