HILVERSUM - Ruim een maand geleden luidde Stichting Gooiland Theater de noodklok toen bleek dat Gemeente Hilversum niet langer het theater financieel zou steunen. Het heeft geleid tot veel hartverwarmende reacties, maar uiteindelijk is er geen oplossing gevonden om de culturele programmering van de stichting voort te laten bestaan. Daarom valt het doek definitief.


Om als volwaardig theater te draaien, heeft de stichting als doel om ten minste 40 tot 50 voorstellingen per jaar te programmeren. Om dit te kunnen doen, moet er geld bijgelegd worden. Naast een bijdrage vanuit evenementenlocatie Gooiland is hiervoor financiële steun vanuit de gemeente nodig. Het afgelopen jaar heeft Gooiland geprobeerd om Gemeente Hilversum te overtuigen van het belang van het behoud van een authentiek theater, maar dit was tevergeefs. Het theater heeft haar conclusies moeten trekken. Uiteraard blijft de ruimte wel beschikbaar voor verhuur voor commerciële voorstellingen en evenementen.

Ontwikkeld tot professionele organisatie
De afgelopen weken heeft de gemeente via de media te kennen gegeven geen vertrouwen te hebben in de kennis en kunde van Gooiland Theater. Philip Lamers, eigenaar Gooiland: “Wij zijn enorm verrast en teleurgesteld door de uitspraken van de gemeente. Het doet echt geen recht aan alle energie en liefde die we in het theater hebben gestoken. Juist de afgelopen twee jaar hebben we ons ontwikkeld tot een enorm professionele organisatie. Onder meer de ontvangstruimtes zijn verbouwd, de stoelen zijn vernieuwd, in onze programmering hadden we grote namen en er is een nieuwe directie sinds augustus 2019. Wellicht komt het door de coronacrisis, maar op onze vraag naar een ontmoeting is nog niet gereageerd.”

Verwarring over bedrag financiële steun
In de media is nog een onjuistheid verspreid over het theater. Lydia: “Dat wil ik heel graag rechtzetten. In onder meer de Gooi- en Eemlander van 27 maart jl. staat dat wij voor het theaterseizoen 2019-2020 een subsidie van 167.705 euro hebben ontvangen van de gemeente. Dit klopt niet. Dit bedrag hebben wij gecommuniceerd richting de gemeente als totaalbedrag dat nodig is voor een goede bedrijfsvoering van het theater. Van de gemeente hebben wij 52.544 euro subsidie ontvangen. Het overige bedrag legden wij bij vanuit de evenementenlocatie.”

Centrale evenementenlocatie met hotel
Zoals Gooiland ook in deze tijd van de coronacrisis laat zien, blijft haar blik gericht op de toekomst. Het profileert zich als evenementenlocatie met hotelfaciliteiten. Dit sluit haarfijn aan op de wens van de gemeente om meer bezoekers naar Hilversum te krijgen. Lydia: “Met maar twintig minuten reistijd vanaf Amsterdam en Utrecht is Gooiland een aantrekkelijke overnachtingslocatie voor (inter)nationale bezoekers. Tegelijkertijd is onze centrale en goed bereikbare locatie perfect voor zakelijke evenementen. Daarnaast richten we ons op dagjes- en weekendtoeristen door arrangementen met fietsverhuur, museumbezoek en diners op te zetten met lokale partners.”


Lees hier het interview met Philip Lamers en Lydia Baloe.