HILVERSUM - 41 verkeerslichten in Hilversum worden deze zomer aangesloten op de verkeerscentrale van de provincie Noord-Holland in Hoofddorp. Bij drukte of ongevallen kunnen de verkeerslichten op afstand worden bediend. Hiermee zorgt de provincie samen met de gemeente voor een betere bereikbaarheid van de regio.

Verkeerslichten op afstand regelen

De gemeente Hilversum en de provincie Noord-Holland kunnen op afstand kijken hoe de verkeerssituatie bij een kruispunt is en de verkeerslichten aansturen. Daarvoor worden de data uit de verkeerslichten gebruikt. De verkeerscentrale kan dan volgens van tevoren afgesproken scenario’s het verkeer regelen. Een mogelijkheid is om het openbaar vervoer of de fietsers een kortere wachttijd te geven bij het verkeerslicht. Een ander voorbeeld is de verkeerslichten op belangrijke routes langer op groen te zetten. Maar ook tijdelijk de verkeerslichten anders instellen bij voorspelde verkeerssituaties en zelfs bij onverwachte incidenten behoort tot de mogelijkheden. “Het wordt steeds drukker, dat vraagt om intelligente oplossingen. Op deze manier kan iedereen veilig en op tijd zijn bestemming bereiken”, aldus gedeputeerde mobiliteit en bereikbaarheid Jeroen Olthof.

9 gemeenten aangesloten op de verkeerscentrale

Sinds 2015 heeft de provincie Noord-Holland de verkeerslichten van diverse gemeenten aangesloten op de provinciale verkeerscentrale. Annette Wolthers, wethouder Verkeer: ”Door aan te sluiten op de verkeerscentrale kunnen we effectiever het verkeer regelen. Het zorgt voor betere doorstroom en een betere luchtkwaliteit. Ik ben dus blij dat Hilversum hierop wordt aangesloten.”
Inmiddels wordt al samengewerkt met de gemeenten Gooise Meren, Haarlem, Heemstede, Amsterdam, Zaanstad, Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Velsen en worden op verschillende wegen de verkeerslichten real time gemonitord en gestuurd vanuit de provinciale verkeerscentrale in Hoofddorp.

Meer informatie

Met vragen of opmerkingen kunnen weggebruikers contact opnemen met het Servicepunt van de provincie via 0800-0200 600 (gratis) of mailen naar servicepunt@noord-holland.nl. Meer informatie over slim, schoon en veilig reizen is te vinden op www.noord-holland.nl/smartmobility.vvvvvvv