HILVERSUM - Hilversum staat weer vol met zonnebloemen voor de herdenking van de ramp met de MH17, aanstaande woensdag vijf jaar geleden.

De bakken met zonnebloemen staan op rotondes door heel Hilversum, maar komen ook te staan voor het station en het raadhuis. Burgemeester Pieter Broertjes en pastoor Jules Dresmé plaatsen komende maandag ook zonnebloemen voor de Vituskerk.

Van de rampplek
De zonnebloemen komen vanaf de rampplek in Oekraïne. Burgemeester Broertjes kreeg enkele jaren geleden zonnebloemzaden vanaf het veld waar het vliegtuig neerstortte.

De ramp met de MH17 kostte het leven aan vijftien Hilversummers. De slachtoffers worden woensdag door heel Nederland herdacht. Hilversum houdt die dag om 9.30 uur ook een lokale herdenking bij het MH17-monument in het Dudokpark. Daar legt Broertjes samen met anderen vijftien zonnebloemen neer.

Contact met de nabestaanden
Door de vele Hilversumse slachtoffers, maar ook door de rol die Hilversum speelde met de identificatie van de slachtoffers op de Korporaal Van Oudheusdenkazerne.

Burgemeester Broertjes vertelde afgelopen week op NH Gooi Radio nog altijd contact te hebben met nabestaanden van de Hilversumse slachtoffers. "We hebben vanaf de eerste dag contact gezocht met de nabestaanden. Dat waren hele confronterende ontmoetingen, je zag meteen de impact en het verdriet. Het is niet te bevatten wat die mensen hebben meegemaakt. Ze zijn ook een onderdeel van mijn leven geworden."