HILVERSUM - HSV Wasmeer, een bloeiende sportvereniging in Hilversum Oost, bestaande uit bijna allemaal Hilversumse vrijwilligers heeft een grote duurzaamheidsstap gezet. Met 180 zonnepanelen op haar dak krijgt deze nu stroom van de Hilversumse zon. Samen met de reeds aangelegde LED verlichting is ons sportcomplex een van de meest vooruitstrevende in duurzaamheid in Hilversum en omgeving.


Pittige voorbereiding
Toch viel het nog niet mee om deze stappen te zetten. Onze vrijwilliger, aan wie wij veel dank verschuldigd zijn, Paul Steinpatz, heeft enorm veel onbetaalde uurtjes moeten investeren om dit allemaal mogelijk te maken. Paul zocht de samenwerking met “Klimaatroute” (een instelling die werkt namens de overheid) en heeft talloze regeltjes, subsidie verordeningen en ook nog soms een bureaucratische hindernis moeten overwinnen om de zonnepanelen op ons dak van de sportkantine te krijgen. Maar goed, het valt dus niet allemaal mee voor een onbetaald vrijwilliger om dit te fixen, maar het resultaat is super!.

Hilversumse stroomnet kan onze zonnepanelen niet aan
Met de finish in zicht kwam er toch nog een kink in de kabel. Het Hilversumse stroomnet kon de levering van stroom door de zonnepanelen van HSV Wasmeer niet aan! “een enorme teleurstelling, die wij totaal niet verwacht hadden en ons ook nooit verteld is”, aldus de onverzettelijke Paul Steinpatz. Gelukkig heeft goed constructief overleg met de netwerkbeheerder Liander en de gemeente Hilversum opgeleverd dat we nu de helft van onze panelen kunnen gebruiken en de andere helft in bedrijf wordt gesteld, zodra er een nieuw transformatorhuisje is geplaatst in de nieuwe wijk Anna’s Hoeve. De verwachting is dat dit in het najaar gaat plaatsvinden, maar iets eerder vinden wij natuurlijk ook niet erg!

Sport en duurzaamheid
Elke dag wordt er sport beoefend op ons complex. Juist sport is gezond voor lichaam en geest. Maar ook door deze duurzaamheidsinvesteringen van HSV Wasmeer laat de verantwoordelijkheid zien van deze Hilversumse vrijwilligers voor onze planeet en ons milieu. De combinatie van sport en duurzaamheid, hoe mooi kan het zijn.