NAARDEN - Het koor van de in 1919 opgerichte Christelijke oratorium vereniging Excelsior uit Huizen viert haar 100-jarige bestaan op 9 november met een prachtig jubileumconcert in de Grote Kerk in Naarden. Onder leiding van dirigent Toon de Graaf zal het voltallige koor onder andere ‘Gloria’ van Vivaldi, ’Psalm 42’ van Mendelssohn en ‘Messa di Gloria’ van Puccini ten gehore brengen. Kaarten zijn reeds verkrijgbaar via de website van Excelsior (www.covexcelsior.nl) en in Huizen bij boekhandel De Echo en Flevo.


Het jubileumconcert op 9 november 2019 belooft met de werken van Puccini, Mendelssohn en Vivaldi een genot voor muziekliefhebbers te worden. Het koor zal begeleid worden door het Promenade Orkest en organist Cees van der Poel. De solisten Leonie van Veen (sopraan), Mirjam Schreur (alt), Livio Gabrielli (tenor) en Marijn Zwitserlood (bas) zullen samen met het koor en dirigent Toon de Graaf het concert tot leven brengen.

COV Excelsior is sinds haar oprichting op 4 juni 1919 al 100 jaar als koor actief in Huizen. Aanvankelijk had de Christelijk Gemengde Zangvereniging “Excelsior” een gemengd repertoire en heeft aan menig concours en korenfestival deelgenomen. Na 40 jaar is door de groeiende belangstelling voor klassieke muziek de naam gewijzigd in Christelijk Oratoriumvereniging Excelsior. Het koor streeft ernaar minimaal één keer per jaar een concert te geven met hun solisten en een klassiek orkest. Al vele jaren is dit een unieke gebeurtenis in het kunst- en culturele leven van Huizen. De muzikale keuze is vooral gericht op de oratoriumwerken uit barok, klassieken en romantiek. Hierdoor werkt de vereniging mee aan het behoudt van een belangrijke muzikale uitvoeringsvorm binnen de West-Europese klassieke muziek.

Dirigent
Sinds 1 maart 2012 is Toon de Graaf dirigent van COV Excelsior. Al op jonge leeftijd kreeg hij pianolessen van zijn vader, zelf een verdienstelijk organist en koordirigent. In 1984 behaalde hij het diploma koordirectie ‘met onderscheiding’ op het Utrechts conservatorium. Onder zijn leiding wil het koor zich met bekende en minder bekende werken presenteren. Met hem zijn de afgelopen jaren onder andere het complete ‘Weihnachtsoratorium’ van Bach, werken van Mendelssohn, Bizet en Puccini, het ‘Requiem’ van Mozart en ook werken van 20e-eeuwse componisten zoals Poulenc en Rutter uitgevoerd. Toon benadrukt bij de koorleden hoe belangrijk het inleven van de tekst is. Betrokkenheid bij de inhoud van de delen en de context leidt tot betere expressie en dynamiek, waarmee een bezield resultaat wordt behaald.

Informatie over het concert Kerk
Open: 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Voorverkoop: € 27,50 via de website
Verkoop aan de kerk: € 30,00
Website: www.covexcelsior.nl

Locatie
Grote kerk Naarden
Marktstraat 13
1411 CX Naarden