BUSSUM - Het is het afgelopen jaar fors duurder geworden om een huis te huren in de vrije sector in Bussum en Hilversum. Dat meldt verhuursite Pararius vandaag.

De huurprijzen in Bussum stegen het afgelopen kwartaal flink: de gemiddelde huurprijs per vierkante meter in Bussum steeg met 28 procent ten opzichte van een jaar geleden. Een vrije sectorhuurwoning kost per vierkante meter gemiddeld 16,21 euro, een jaar eerder was dat nog 12,66 euro.

De huurprijzen in Hilversum namen een stuk minder toe, maar stegen met 11,1 procent ook flink. Een gemiddelde vierkante meter kost in Hilversum 15,81 euro. Dat was een jaar geleden nog 14,23 euro.

Opvallende stijging
De forse stijging van de huurprijzen in Bussum en Hilversum is opvallend. Volgens Pararius lijkt er landelijk een einde te komen aan de turbulente prijsstijgingen in de huursector. In het tweede kwartaal steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs in de vrije sector met slechts 3,1 procent. Dat is de kleinste toename in ruim vier jaar tijd.

Grote steden
Van de vier grootste steden steeg alleen de gemiddelde vierkantemeterprijs in Den Haag het afgelopen kwartaal harder dan gemiddeld. Pararius baseert zich op eigen cijfers. Tijdens het hoogtepunt in 2017 stegen de prijzen nog met ruim tien procent ten opzichte van een jaar eerder. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter kwam in het tweede kwartaal uit op 16,31 euro.

In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, waar de prijzen eerder nog explosief omhoog gingen, lijkt deze trend voorbij. Wel blijft de hoofdstad met een vierkantemeterprijs van ruim 23 euro met afstand bovenaan de lijst staan.