HILVERSUM - De eerste maanden van 2022 stonden wederom in het teken van COVID-19. In de weken na de lockdown heropenden eerst de scholen en vervolgens de samenleving. Op advies van de rijksoverheid moeten de met het virus besmette kinderen zo veel mogelijk op de eigen kamer blijven. In februari hield de storm Eunice ons land in haar greep en richtte veel schade aan. Ook raakt de wereld in de ban van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Halverwege maart waren de gemeenteraadsverkiezingen. Al deze onderwerpen zagen we vanzelfsprekend terug in de inzendingen. Maar er was ook oog voor kleiner nieuws, want dat past ook in de opdracht om ‘Mijn Nieuws’ te fotograferen. Mooie egodocumenten over de natuur, huisdieren, zonsondergangen, kunst op straat, spelende kinderen en educatieve projecten op school. De vorig jaar ingezette trend dat de actualiteit in steeds meer foto’s en series een rol speelt zet door: ook dit jaar zitten er verschillende foto’s bij die bij de professionele wedstrijd niet hadden misstaan!

Wedstrijd
De jury van de Zilveren Camera Junior 2022 bestaat uit Bart Maat (winnaar Zilveren Camera 2021), Natalia Toret (juryvoorzitter Zilveren Camera wedstrijd en chef fotoredactie NRC) en de fotografen Ilona Hartensveld en Veronique Jansen. De jury bekroont enkele foto’s en fotoseries: in de twee leeftijdscategorieën 9 t/m 13-jarigen en 14 t/m 18-jarigen zijn de 4 winnaars van de Zilveren Camera Junior 2022, een Junior Fototalent Hilversum en de winnaar van de Junior Schoolklassenprijs bepaald.
De jury zocht naar foto’s met een hoge technische kwaliteit en oog voor compositie. Daarbij werd ook gekeken naar originaliteit en nieuwswaarde. Er zaten veel sterke foto’s tussen en de diversiteit was groot. Opvallend was de verdubbeling van de hoeveelheid ingezonden foto’s t.o.v. het afgelopen jaar. De jury koos uit 400 foto’s en, anders dan bij de volwassenen wedstrijd, staat het de jury vrij om foto’s uit een serie te halen als dit het verhaal sterker maakt.

Winnaars
Zilveren Camera Junior 14 t/m 18 jaar enkel is Luka Leliveld, 17 jaar uit Hilversum
Zilveren Camera Junior 14 t/m 18 jaar serie is Nina Ahrens, 17 jaar uit Brunssum
Zilveren Camera Junior 9 t/m 13 jaar enkel is Dille de Gooijer, 11 jaar uit Hilversum
Zilveren Camera Junior 9 t/m 13 jaar serie is Adam Aharram, 11 jaar uit Utrecht

Zilveren Camera Junior 2022 - 14 t/m 18 jaar
Fotografie biedt ons een belangrijk venster op de wereld. De deelnemers aan de Zilveren Camera Junior laten ons vanuit hun blikveld zien hoe het anderen en ook hunzelf vergaat. De jury is vol lof over de winnaar van de Zilveren Camera Junior 2022 in de categorie 14 t/m 18 jaar enkel. De pakkende foto van de 17-jarige Luka Leliveld vertelt over de week dat ze in quarantaine zat. Ze beschrijft dat mensen bang zijn om bij haar in de buurt te komen en laat in de foto zien hoe haar familie het oplost door op afstand, met het bord op schoot, met haar mee te eten. Volgens de jury raakt de foto het onderwerp dat ongetwijfeld in veel huishoudens is besproken: hoe ga je om met de behoefte aan contact bij het overheidsadvies om gezinsleden te isoleren.
De Zilveren Camera Junior 2022 serie gaat in deze categorie naar de 17-jarige Nina Ahrens met een krachtige zwart wit serie over mondkapjes in het openbaar vervoer. De verplichting om een mondkapje te dragen is nu verleden tijd en geeft daarmee de serie van Nina nog meer lading. Drie krachtige beelden die een verbinding leggen met de bijzondere tijd die achter ons ligt.

Andere winnaars 14 t/m 18 jaar
De tweede plaats enkel gaat naar een foto over Feyenoord-fans die afscheid nemen van Wim Janssen. De actualiteit is bijzonder goed in beeld gebracht door de 17-jarige Jessy Domenie uit Poortugal. De jury is onder de indruk van de compositie en het lef van de fotograaf om dit beeld te maken. De derde plaats is voor de 18-jarige Marie Claire Aling uit Assen. Ze blikt terug op 2 jaar Corona en schrijft: ‘Liefste Corona, mag ik 2 jaar van mijn jeugd terug?’ De gedeelde vierde plaats is voor de 17-jarige Iza Schouten uit Beverwijk, over machines in het water om de bodem van de zee te egaliseren, en de 17-jarige Stijn Nuvemann uit Hilversum met Quo Vadis (waarheen gaat gij).
De tweede plaats serie gaat naar de 15-jarige Milan Reinds Winters uit Hilversum. De jury is onder de indruk over de creatieve wijze waarop de nachtelijke avonturen van de katten in beeld zijn gebracht. De 16-jarige Bo van den Nouwland uit Santpoort-Zuid wint de derde prijs met de schoonheid van Nationaalpark Zuid-Kennemerland en de gedeelde vierde plaats is voor de 17-jarige Justin Zandzee uit Leusden, over het verlies van een dierbare, en Nina Ahrens (tevens winnaar van deze categorie met haar serie over de mondkapjes) over de stad Rotterdam.

Zilveren Camera Junior 2022 - 9 t/m 13 jaar

Als winnaar van de Zilveren Camera Junior 2022 enkel in de categorie 9 t/m 13 jaar koos de jury unaniem voor de foto die de 11-jarige Dille de Gooijer uit Hilversum maakte van een door storm Eunice uit de grond getrokken boom. Volgens de jury raakt de foto de actualiteit en toont de verbazing van de maker over de kracht van de storm. Met als bijzonder detail een snuffelend hondje, dat totaal niet onder de indruk lijkt van het natuurgeweld. De Zilveren Camera Junior 2022 serie gaat naar de 11-jarige Adam Aharram uit Utrecht met Democratie. Een, volgens de jury, goed opgebouwde serie met oog voor details. De maker vraagt aandacht voor de vrijheid om te mogen stemmen, omdat dit in landen waar mensen oorlog voeren niet mogelijk is.

Andere winnaars 9 t/m 13 jaar
De tweede plaats enkel is voor de 9-jarige Miral Ghazal uit Hilversum. Ze fotografeerde de verjaardag van haar broertje. De jury is onder de indruk van de compositie en schoonheid van het beeld. Het geeft een intiem inkijkje in een gebeurtenis die we normaal niet zien. De derde prijs gaat naar de 10-jarige Elin O’Hora en Klara Grabowska uit dezelfde woonplaats met een krachtig portret gemaakt tijdens een Holi feest dat in het teken staat van liefde en vriendschap. De 9-jarige Antonia White uit Baarn deelt met de foto over Russisch huiswerk met een Oekraïense oppas de vierde plaats met de 11-jarige Alessia Bizbac uit Hilversum over een net omgevallen boom.
In de categorie serie heeft de 10-jarige Freddie Boyle uit Hilversum de tweede prijs in de wacht gesleept. Een serie die humor in zich heeft omdat het plekken toont waar je niet zou moeten willen zijn. De 12-jarige Krystian Glapinski uit Utrecht won de derde plaats met een serie Prille democratie over de nieuwe leerlingenraad op school. Rania Zammou (12 jaar) en Chiara Jaggoe (10 jaar) delen samen de vierde plaats met mooie series over voorlezen en skaten. Leuk detail, ze wonnen allebei vorig jaar met respectievelijk een enkele foto en serie de Zilveren Camera Junior 2021.

Junior Fototalent Hilversum
Voor de derde keer wordt ook de prijs ‘Junior Fototalent Hilversum’ uitgereikt. De jury beoordeelde hiervoor alle inzendingen van jongeren die in Hilversum wonen of hier naar school gaan.

De uiteindelijke keuze van de jury viel op een foto die niet alleen op fotografisch gebied overtuigt, maar ook qua nieuwswaardigheid. De winnende foto is van de 11-jarige Alessia Bizbac met een foto van een net omgevallen boom. De foto kan volgens de jury zo aan de krant worden aangeboden.

Junior Schoolklassenprijs

Nieuw is de Junior Schoolklassenprijs. Gewoonlijk stelt de diversiteit van de inzendingen de jury voor problemen, want hoe moet je ze vergelijken? Voor de eerste Junior Schoolklassenprijs was de jury eensgezind in haar oordeel en was de winnaar snel gekozen. De prijs gaat naar de leerlingen uit klas 2 en 3 van de Alberdingk Thijm Mavo in Hilversum. Kenmerkend voor de ingestuurde werken zijn creativiteit en verscheidenheid: van humoristisch en poëtisch tot ernstig. Foto’s die om tal van redenen vaak kwamen bovendrijven tijdens het juryproces. De prijs, een VIP arrangement in Museum Hilversum met een fotoshoot, is zowel een aanmoedigingsprijs voor leerlingen als voor de inzet van de docent. Direct na het oordeel van de jury is de uitslag met de school gedeeld en de organisatie van het VIP arrangement in gang gezet.