MUIDEN - Zo bar als vroeger zijn de winters in Nederland tegenwoordig niet meer, maar schaatsen is nog steeds een geliefde sport van velen. Daarom is er bij het Muiderslot een ijsbaan gebouwd waar je kan schaatsen tot en met 30 januari 2022, ook op alle feestdagen. Iedereen met een geldig toegangsbewijs kan tijdens openingsuren gratis komen zwieren en zwaaien. Neem bij voorkeur je eigen schaatsen mee (noren zijn verboden!) of huur een paar ter plekke (à 3 euro p.p.) zolang de voorraad strekt. En vergeet ook niet het Winterkasteel te bezoeken!

Winterkasteel (t/m 6 maart 2022)
Overwinteren in een kasteel spreekt tot de verbeelding. Samen zitten rond het haardvuur, kaarsen aan en lekker warm. Dat de realiteit soms heel anders was, ontdek je tijdens Winterkasteel. Hoe kwamen mensen aan warmte, licht, water en voedsel? Snuif de winters van vroeger op en bewonder de fraai gedekte tafels. Of het leven in een kasteel in de winter altijd zo warm, ontspannen en gezellig was, hoor je tijdens de winterse audiotour. Laat je verrassen door de verhalen of speel ouderwetse spelletjes. In de Ridderzaal van het Muiderslot is speciale aandacht voor winterse feesten en bijbehorende luxe spijzen. Honger of dorst gekregen? Dan is het tijd voor een warme chocomelk en iets lekkers in het museumcafé. De leukste (kerst-)cadeautjes en souvenirs vind je in de Muiderslot shop, ook online.

Winterwandelingen en snerttours
In de kerstvakantie zijn er regelmatig tours door het buitengebied rond het kasteel. Trek je warme winterjas en stevige schoenen aan en dompel je onder in natuur en cultuur. Meewandelen kan op 28 en 30 december 2021 en op 4 en 6 januari 2022. Geheel in stijl sluiten we het lastige jaar op 30 en 31 december 2021 af met 'snerttours' waarin we terugblikken op het afgelopen jaar. Tijdens deze tours beleef je de aller slechtste rondleiding ooit! Wie durft? Naast kommer en kwel, valt er gelukkig ook wat te (glim)lachen. Check de agenda op de website en boek online kaartjes.

Creatieve workshops, ridders en voorlezen
Vlak voor kerst zijn mensen vaak druk met het voorbereiden van extra lekker eten. Op zaterdag 18 december 2021 is er een workshop waarin kids zelf chocolade kunnen komen maken. Maar of die chocolaatjes de kerstdagen halen...

Tijdens de kerstvakantie (25 december 2021 tot en met 9 januari 2022) en de voorjaarsvakantie (19 februari t/m 6 maart 2022) zijn er elke dag gratis creatieve workshops voor jong en oud. Ook worden er regelmatig winterse verhalen voorgelezen voor kinderen tot 8 jaar. Bovendien komen er op 8 januari échte ridders langs om te laten zien wat zij zoal deden in de wintermaanden. Wat dacht je van een demonstratie harnas of zwaard poetsen?

Op 15, 16, 22 & 23 januari en op 5, 6, 12 & 13 februari 2022 zijn er warme winterrondleidingen voor jong en oud. De rondleiding kost 5 euro per persoon, exclusief entreebewijs.

Nieuwjaarsconcert op 1 januari
Op 1 januari 2022 kun je bij het Muiderslot genieten van een feestelijk nieuwjaarsconcert van Afrogrooves. Het concert start om 15.00 uur en is gratis toegankelijk voor alle bezoekers met een geldig toegangsbewijs.

Reserveren en kaartjes
Check voor alle activiteiten de agenda op onze website en reserveer op tijd via muiderslot.nl/kaartjes. Op de website vind je ook meer informatie over openingstijden, bereikbaarheid, toegangsprijzen en de actuele coronamaatregelen. Alle bezoekers vanaf 13 jaar moeten een geldig coronatoegangsbewijs laten zien bij de entree. Dit is een geldige QR-code, een officieel vaccinatiebewijs of herstelbewijs op papier of een negatieve testuitslag die niet ouder is dan 24 uur. In het kasteel zijn een mondkapje en 1,5 meter afstand tot niet-huisgenoten verplicht.