HILVERSUM - MBO College Hilversum, de streekomroep NH Gooi en de regionale omroep NH Nieuws slaan de handen ineen voor een bijzonder project: een jongerenredactie in Hilversum. Het project start in december 2022.

De studenten van de opleiding Media gaan tien weken lang als een journalistieke redactie aan de slag. Zij bijten zich vast in allerlei thema's. Onderwerpen die ze zelf eerst bedenken en uitdiepen. Daarna gaan ze als makers op pad. Hierbij worden ze begeleid door een docent van het mbo, maar ook door de makers van NH Gooi en NH Nieuws. De studenten leren verschillende journalistieke vormen: video, geschreven artikelen en podcasts. Hun bijdragen zijn uiteindelijk online te vinden op het nieuwsplatform van NH Gooi, te beluisteren via de radiozender en ook te zien op de lokale zender van NH Gooi. Het gaat om een pilot die bij succes wordt voortgezet.

Mediaplein
De omroepen en het mbo-college werkten al vaker samen met projecten binnen het Mediaplein in Hilversum. Het Mediaplein is een samenwerking van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de bibliotheek en Museum Hilversum. NH Gooi is als streekomroep verbonden aan de regionale omroep NH Nieuws. Ze delen kennis en faciliteiten met elkaar, maar hebben ook een gezamenlijke nieuwsredactie speciaal voor het Gooi.

Er worden ook maatschappelijke samenwerkingen aangegaan, vooral binnen het project Mediaplein Hilversum. "We willen verankerd zijn in de samenleving, de mensen een stem geven en verdieping en context bieden", zegt Jacky de Vries van NH. "We zijn als publieke nieuwsorganisatie voortdurend op zoek naar groepen die we tot nu toe minder goed bereiken. Deze pilot is een unieke kans om verhalen te vinden en te maken die aansluiten op de leefwereld van jongeren."

Onderwijs op maat
Ook MBO College Hilversum is blij met de samenwerking. ''Dit past heel goed bij ons want wij willen onze studenten onderwijs op maat bieden met een goede aansluiting op de praktijk. We bieden een onderwijsomgeving aan waarin studenten zich ontdekkingsgericht kunnen ontwikkelen, omdat we geloven dat dit de beste garantie geeft op een goede aansluiting op de maatschappij, arbeidsmarkt of vervolgonderwijs."

''Wij leven in een wereld waarin verandering een constante is. Mensen moeten dus wendbaar, weerbaar en veelzijdig zijn. Dit vraagt om zelfbewuste studenten met een nieuwsgierige blik, lef, een leergierige houding en zelfsturend vermogen. Studenten die voorbereid zijn op hun volgende stap, zelf verantwoordelijkheid nemen en een bijdrage willen leveren aan de maatschappij en de arbeidsmarkt, nu en in de toekomst. In ons college kunnen studenten op onderzoek uit om te leren ontdekken hoe zij willen en kunnen bijdragen aan de wereld om hen heen. Hierdoor ontwikkelen zij zich tot wendbare mensen die in toekomstige situaties vorm kunnen geven aan kansen en mogelijkheden, op zowel persoonlijk als professioneel vlak", aldus Jeroen Ankersmit, directeur MBO College Hilversum.

Over het ROC van Amsterdam - Flevoland
Het ROC van Amsterdam - Flevoland verzorgt middelbaar beroepsonderwijs op vier niveaus binnen vijfentwintig onderwijssectoren. Het ROC van Amsterdam biedt ruim 300 verschillende opleidingen aan en het ROC van Flevoland zo'n 130 opleidingen. Het middelbaar beroepsonderwijs wordt op de verschillende mbo-colleges gegeven. Het ROC van Amsterdam heeft negen mbo-colleges in Amsterdam, Amstelveen, Hoofddorp en Hilversum. Het ROC van Flevoland is zowel in Almere als in Lelystad gevestigd. Het onderwijs op de mbo-colleges is kleinschalig georganiseerd, een student heeft voornamelijk te maken met de afdeling waar zijn of haar opleiding onderdeel van is. Het ROC van Amsterdam - Flevoland kenmerkt zich door kwalitatief hoogwaardig onderwijs met veel aandacht voor de individuele student. www.rocva.nl, www.rocvanflevoland.nl.