MUIDEN - Rijksmuseum Muiderslot heeft in mei 2023 weer een afwisselend en creatief programma voor jong en oud. Zo kan iedereen in de meivakantie meebouwen aan het grootste LEGO kasteel van Nederland. Rond Bevrijdingsdag is er aandacht voor het belangrijke en actuele thema vrijheid. Op Hemelvaartsdag is er een vliegfestijn en Pinksteren vieren we met een heus middeleeuws kasteelfeest. Een actueel overzicht van alle activiteiten is te vinden op muiderslot.nl/agenda.

Meivakantie: bouw mee aan het grootste LEGO kasteel van Nederland
Het Muiderslot staat er al ruim zevenhonderd jaar. In al die tijd is het kasteel regelmatig gesloopt, opgelapt, verbouwd, verfraaid en uitgebreid. Van een militair fort via een luxe woonhuis naar het museum dat het nu is. Tijdens je bezoek kun je sporen ontdekken van 700 jaar bouwactiviteiten. En.... de bouwmeester heeft hulp nodig! Hij is begonnen met bouwen van het kasteel, maar heeft het te druk om verder te gaan. Wie komt hem helpen? Bouw in de meivakantie (29 april tot en met 7 mei) mee aan het grootste LEGO kasteel van Nederland. Deze gratis inloop workshop voor jong en oud is elke dag in de meivakantie tussen 12 en 15 uur in het Atelier op Zolder.

Tuinsafari voor kids op 2 en 4 mei
Houd je niet zo van bouwen en ben je liever buiten? Trek dán oude kleren en laarzen aan en ga mee op ontdekkingstocht over de oude vesting! Met een schepnet, een potje en een tekenvel onder je arm ga je op onderzoek uit. Je vindt bijzondere dingen tijdens je zoektocht, ook in de meivakantie. Reserveer hier een kaartje voor de tuinsafari.

Vier de vrijheid
Het Muiderslot speelde een belangrijke rol in Muiden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo was de Ridderzaal van het kasteel een tijd omgetoverd tot klaslokaal. En er gebeurde nog veel meer. Een kleine fotopresentatie in de kazemat – van 29 april tot en met 29 mei - toont beelden uit Muiden en het Muiderslot in de Tweede Wereldoorlog. Tevens zijn er op 13, 21 en 27 mei stadswandelingen en rondleidingen waarin ook wordt ingegaan op het thema oorlog en vrijheid. Daar valt heel wat over de vertellen in de ruim 700 jaar dat het kasteel er staat. Kijk voor deelname op muiderslot.nl.

Vliegerfestijn tijdens Hemelvaart op 18 mei

We nemen Hemelvaart dit jaar wel heel letterlijk, want we gaan vliegeren bij het Muiderslot. De perfecte plek voor het oplaten van vliegers; het kan namelijk flink waaien rond het slot. Nu, maar zeker ook vroeger toen het kasteel nog aan de Zuiderzee lag. Maak je eigen vlieger en laat hem op op het toernooiveld of kom genieten van een demonstratie van échte vliegeraars (Fryske Draeken). Ze laten metersgrote vliegers in de meest uiteenlopende vormen en figuren op. Plezier verzekerd voor jong en oud! Natuurlijk is het deze dag ook mogelijk om van het kasteel en de tuinen te genieten.

Middeleeuws kasteelfeest tijdens Pinksteren, 28 en 29 mei
Ga mee terug in de tijd! Tijdens het Pinksterweekend waan je je op het Muiderslot even in de middeleeuwen. Middeleeuwse ridders en jonkvrouwen laten zien hoe zij vroeger leefden en de vijand op afstand hielden. Ook zijn er oude ambachten en is er middeleeuwse muziek. Er is straattheater en er zijn verschillende ambachtslieden. Alle ambachtslieden hebben een eigen specialiteit. Een greep uit de ambachten: weven, schrijven, leer bewerken, maliënkolder en harnassen maken of borduren. Ook zijn er ridderdemonstraties, pijl en boog demonstraties en wat is een middeleeuws kasteelfeest zonder muziek door een troubadour. Tijdens het Pinksterfeest geldt een toeslag van 2,50 euro p.p. op de reguliere entreeprijzen. Wij raden aan om vooraf een kaartje te kopen, om rijen aan de kassa zoveel mogelijk te voorkomen.