NAARDEN - Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat haar uiterste best doen om tot een oplossing te komen voor de problemen van het noodlijdende Naarder vogelhospitaal. Dat gebeurt op aandringen van de Partij voor de Dieren.

Het vogelhospitaal werd vrijdag gedwongen gesloten, omdat het vogels onder meer medicijnen geeft die het niet mag geven zonder toezicht van een dierenarts. Bepaalde medicijnen van het vogelhospitaal werden in beslag genomen.

Het vogelasiel moet bovendien alle vogels door een dierenarts laten controleren. Dat zegt het niet te kunnen doen, omdat dat veel te veel geld gaat kosten. Dat geld heeft het hospitaal niet.

Veel vaker problemen
Het Naarder vogelhospitaal is niet de enige opvang die zo werkt en daardoor in de problemen komt. "De regels sluiten niet aan op de dagelijkse praktijk. Zo moeten ze een dierenarts in dienst nemen die iedere dag tientallen dieren kan controleren. Maar daar hebben de centra vaak helemaal geen geld voor. Ze zijn volledig afhankelijk van vrijwilligers en donaties. Ook weten dierenartsen vaak niet eens hoe ze de wilde dieren moeten verzorgen. De mensen die bij de opvangcentra werken hebben hier vele jaren ervaring mee", zegt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg.

De Partij voor de Dieren heeft de zaak aangekaart in de Tweede Kamer en minister Schouten gevraagd de overtredingen van het vogelhospitaal te gedogen, zodat de vogelopvang weer open kan tot er een structurele oplossing is. De minister heeft toegezegd daar naar te gaan kijken. "Als we meer ruimte kunnen bieden, dan moeten we dat proberen te doen. Ik ga vandaag nog in gesprek", zegt de minister.

Landelijke richtlijn
De Partij voor de Dieren wil dat er een landelijke richtlijn komt voor financiële vergoeding van wildopvangcentra. De minister moet daarvoor in gesprek gaan met opvangcentra, provincies, gemeenten en andere betrokkenen. Volgende week dinsdag stemt de Tweede Kamer over een voorstel van de partij.