ALMERE - Monique Oeldrich is 53 jaar en woont samen met haar dochter in Almere. Sinds de opening van September in Muiden, half augustus, helpt zij als woonondersteuner de oudere bewoners met dementie. “Een complete verrassing, want ik heb helemaal geen opleiding in die richting!” Toch werd ze door Anieke Eikelenboom en Estelle Dabekaussen, leidinggevenden van de woonhuizen in Muiden, aangenomen. “Mijn enthousiasme en mijn zorgzame karakter gaven de doorslag.”

Haar oog viel op de vacature die zij via Facebook voorbij zag komen. Monique werd er direct door getriggerd. “Ik kende de organisatie niet, maar het kleinschalige, de foto’s die een en al liefde uitstraalden, de zorg voor mensen met dementie. Ik trok de stoute schoenen aan en solliciteerde!” Nu werkt ze sinds 2 maanden als woonondersteuner. Haar taak? “Van alles en nog wat! Ik help bij het ontbijt, de lunch en doe allerlei leuke dingen met de bewoners. Het geeft me zoveel voldoening als ik zie dat ik bewoners een fijne dag kan bezorgen.”

Grote familie
Monique heeft de impact van dementie van dichtbij meegemaakt. Haar moeder kon door dementie niet meer zelfstandig thuis wonen en verhuisde naar een zorginstelling. “Ik had al snel het gevoel dat, ondanks dat de zorg prima was, het ook anders moest kunnen. En dat zie ik nu bij September. Er is ontzettend veel persoonlijke aandacht voor bewoners. Dat zie je terug in één op één momenten. Ik heb alle tijd om bijvoorbeeld met een bewoner, die bijna niks meer ziet, te zingen. Daar wordt ze heel blij van. En we leven met z’n allen als een grote familie. Zo doen we samen met de bewoners de was, gaan we op pad voor de boodschappen én bereiden we het avondeten. Ik had mijn moeder graag zo’n mooie oude dag gegund.”

Leefplezier
Monique vindt het echt geweldig om bij September te werken. De omgeving waar de twee woonhuizen in Muiden staan, is prachtig. “De bomen zijn net gesnoeid en ik kijk vanuit het huis nu zo uit over de weilanden. Het is maar een klein stukje lopen naar Muiden, dus dat doen we ook geregeld met bewoners.” Monique heeft veel aan haar fijne collega’s waar ze veel van leert. En ze mag opleidingen volgen om zo verder te groeien in haar rol van woonondersteuner. “Ik heb de training ‘Leefplezier’ al gevolgd. Dat wat ik geleerd heb, deed ik eigenlijk al”, vertelt Monique lachend. Ze probeert bewoners te prikkelen, ze vraagt veel en probeert zo nog veel uit mensen te halen. “Een bewoners zei laatst dat ze van me houdt. Een mooier compliment kun je niet krijgen toch?”

Verschil maken
Het zorgteam in Muiden is een nieuw, maar al hecht team dat elkaar goed aanvult en de bewoners aanvoelt. “We zijn nog op zoek naar Verzorgenden IG en verpleegkundigen die net als Monique verschil willen maken in de zorg voor ouderen met dementie. Nu met de coronamaatregelen organiseren we binnenkort digitale kennismakingssessies. Wie wil, kan zich natuurlijk opgeven bij ons. Ik ben te bereiken op 088 – 572 32 66”, zegt leidinggevende Estelle.

Meer informatie over Wonen bij September is te vinden op www.wonenbijseptember.nl