BUSSUM - Hoe gaat het nu met al die lokale muzikanten in het Gooi en onze muziekdocenten? Optreden kan al een tijd niet meer. Staat de tijd stil? “Bij ons niet. Musici zijn gewend flexibel en creatief te zijn”, aldus Amand de Ligt, coördinator bij De Nieuwe Muziekschool in Bussum. De docenten moesten zich in korte tijd het online lesgeven meester maken. Gelukkig zijn er collega’s die dat al jaren doen met internationale cursisten. Die kennis werd snel gedeeld dus ze konden vrij vlot door met lesgeven. Ook de cursisten waren blij dat ze verder konden.


Met dat thuis zitten en thuis werken is het musiceren en volgen van muziekles een welkome creatieve afwisseling. “We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt beter uit de crisis te komen. Uitvoeringen werden tijdens de lockdown vervangen door video opnames en online presentaties. Video en audio opnames heeft de toekomst en zal een steeds belangrijkere plek in nemen. Kijk maar op Youtube. Alle bekende artiesten nemen tegenwoordig op kleine locaties hun concerten en videoclips op. Dat willen wij ook kunnen aanbieden!”, aldus Amand de Ligt.

Er moest plaats worden gemaakt om de drumstudio uit te breiden tot een volwaardige band opname studio. Amand: “We hebben 5 pauken en een xylofoon gedoneerd aan muziekvereniging ViJos, dat werd zeer gewaardeerd, een Spinet en Klavecimbel hebben we verkocht, en van de gemeente Gooise meren kregen we een kleine subsidie toegekend. Daarmee konden we een mooie verbouwing realiseren en de benodigde apparatuur kopen. De plug-and-play studio is nu klaar en veilig te gebruiken voor groepen tot 6 man. Zodra de lockdown voorbij is gaan we weer met groepen spelen en kunnen we live én op video genieten van ons lokale muziektalenten.

De website is ook grondig ge-update. Er is een uitgebreid lesaanbod voor de allerjongsten toegevoegd met maar liefst 5 nieuwe cursussen en drie kinderkoren. Ook zijn er nieuwe docenten bijgekomen om het lesaanbod verder uit te breiden. Amand: “De saamhorigheid tussen de docenten onderling en hun cursisten is sterker dan ooit tevoren”. Het muziekonderwijs gaat een nieuw tijdperk in en daar zijn we nu klaar voor”. De lokalen in het Vituscollege zijn ruim groot genoeg voor 1 op 1 lessen. Het moderne Bèta gebouw van de Vituscollege heeft de beste ventilatie en luchtbehandeling, en de lokalen zijn met 25 tot 30 m2 ruim groot genoeg. En het gebouw hanteert een heel secuur hygiëne protocol. De Nieuwe Muziekschool dankt haar trouwe cursisten en verwelkomt nieuwe. Tot slot meldt Amand: “En we zijn dankbaar voor de fijne samenwerking met de Vituscollege. We bestaan al bijna 30 jaar! En hopen dat straks in 2024 groots in de buitenlucht te kunnen gaan vieren”.

www.de-nieuwe-muziekschool.nl