HILVERSUM - De kap van honderden bomen voor de aanleg van de vrije busbaan door Hilversum gaat maandag van start. Er gaan duizenden bomen tegen de vlakte. Het werk duurt tot het einde van het jaar.


De bomen die gekapt worden, staan vooral aan de rand van de natuurgebieden Anna's Hoeve en Monnikenberg. De kapwerkzaamheden starten ter hoogte van Monnikenberg en schuiven langzaam op.

De bomen maken plaats voor de aanleg van de vrije busbaan door Hilversum, de HOV, en de bouw van de natuurbrug in Anna's Hoeve.

Er wordt alleen gekapt op doordeweekse dagen tussen zonsopgang en zonsondergang. De kapwerkzaamheden worden begeleid door een ecoloog, die boom voor boom controleert of er geen nestelende dieren in zitten. Als de bomen gekapt zijn, worden de kleine ter plekke versnipperd, de grote bomen worden afgevoerd. Een deel van de stammen wordt gebruikt op de natuurbrug, andere worden beschikbaar gesteld aan Hilversumse praktijkscholen en meubelmakers.

Protest tegen kap
Er is al langer veel protest tegen de kap van de bomen. De Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve stapte onlangs nog naar de voorzieningenrechter om de kap uit te stellen. Dat bezwaar werd verworpen door de rechter, omdat de provincie Noord-Holland genoeg heeft onderzocht wat de gevolgen voor de flora en fauna zijn en er ook genoeg compenserende maatregelen genomen zijn.

Het bezwaarschrift tegen de plannen moet nog worden afgehandeld, maar de provincie mag van de rechter wel starten met de kap.