WEESP - Tijdens de opening voor genodigden presenteert Thijs één van zijn werken. Hij vraagt de genodigden te vertellen wat ze zien op het werk ‘Eden’. De reacties uit de zaal komen zijn zeer divers, er zijn verschillende interpretaties. Precies wat maker Thijs Wieman probeert op te roepen bij het maken van zijn werk. Wat ziet de bezoeker en wat is zijn of haar interpretatie? Niets is goed of fout. Hij voegt diverse beelden uit de westerse cultuur samen, waardoor er een nieuw werk met een nieuwe betekenis ontstaat.

Samenwerking met het Domijn

Dat Weesp van oudsher een maakstad is, was u vast al bekend. Om maar een paar voorbeelden te noemen: de Weesper jenever, het Weesper bier, de van Houten Chocolade, maar natuurlijk ook het Weesper Porselein, het eerste van Nederland. Maar ook nu is Weesp nog altijd een maakstad. Dé reden dat Museum Weesp en Het Domijn een samenwerking zijn aangegaan. In deze Expo-serie toont Museum Weesp ieder half jaar werk van een andere maker van het creatieve werklandgoed Het Domijn in Weesp.

Thijs Wieman

Multidisciplinair, autonoom kunstenaar Thijs Wieman heeft sinds 2013 een atelier op werklandgoed het Domijn in Weesp. Hij maakt verschillende soorten kunst, zoals video's, installaties en tekenwerk. In zijn installaties en tekeningen gebruikt Wieman sampling. Hij gebruikt fragmenten van bestaande beelden en combineert deze in een nieuwe afbeelding. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijke betekenissen tussen de beelden. Naast zijn tekenwerk is Wieman ook docent en heeft hij jarenlang gewerkt als theatermaker.

Inspiratie voor zijn werk

Wieman is geïnspireerd geraakt door de oude meesters van de Barok, waaronder Peter Paul Rubens. Deze schilder maakte gebruik van dynamische composities en sterke emotie. Ook de gravures van Gustave Doré, die veel gebruik maakte van een sterk contrast tussen licht en donker inspireren hem.

In de expositie zijn zes houtskooltekeningen te zien, deze werken zijn onderdeel van een grotere serie houtskooltekeningen, getiteld Strive for achievements. De ‘bekoorlijkheid’ van onze cultuur staat in deze serie centraal, met verworvenheden als festivals, musea, indoor party-games, technologie, bedrijfsborrels, zorg en moestuinen.

De werken lijken iets te vertellen. Wat ziet u? En wat is uw interpretatie? Kom het zelf ontdekken.

Streven naar verworvenheden is te zien in Museum Weesp van vrijdag 14 april 2023 t/m vrijdag 29 september 2023.

Museum Weesp is geopend op woensdag t/m zondag van 13.30 – 17.00 uur.