MUIDEN - Vanaf zaterdag 5 juni 2021 is Rijksmuseum Muiderslot weer open na de verplichte lockdown. De hele maand juni is er een feestelijk en afwisselend programma voor jong en oud. Kom kijken, koken, knutselen, picknicken, spelen, dineren en genieten van muziek of yoga. En... wie niet naar huis wil, kan blijven kamperen. Vooraf reserveren is verplicht en kan via de website. Daar is in de agenda ook een overzicht te vinden van alle activiteiten, met data en prijzen.


Flower Power
Bij een feestelijke heropening horen bloemen. De kasteeltuinen staan in bloei. En ook ín het kasteel sieren kleurrijke bloemen de ruimtes. Tijdens 'Flower Power' zijn tot en met 4 juli 2021 prachtige eigentijdse bloemencreaties te bewonderen van stylistenduo The Wunderkammer. In een speciale audiotour is er aandacht voor bloemen die al eeuwen een belangrijke rol spelen op het kasteel. Niet alleen in de tuinen, maar ook op schilderijen en meubels.

Koken en lekker eten
Rondom het Muiderslot liggen historische kasteeltuinen. Er groeien (vergeten) groenten, kruiden, planten, vruchten en bloemen. Een heerlijke plek dus om in rond te dwalen maar ook om te genieten van lekker eten!

Vaderdag: alle vaders zijn welkom op zondag 20 juni 2021! Extra leuk is dan de workshop 'Koken voor kerels' waarin iedereen leert om een keukenprins te worden.

Dineren: Van 17 juni t/m 1 augustus 2021 kun je van donderdag t/m zondag dineren bij het Muiderslot. Tijdens deze 'walking dinners' van pop-up restaurant Sterk Water genieten bezoekers van kasteel, tuinen en een avond vol heerlijke gerechten, unieke waterrijke verhalen en muziek.

Tuintasting: Elke laatste zaterdag van de maand is er een 'tuintasting'. De kasteelkok van het Muiderslot neemt deelnemers aan de proeverij op 26 juni 2021 mee naar de middeleeuwen en de zeventiende eeuw aan de hand van smaken en de verhalen achter deze smaken.

Kids in het kasteel
Voor kinderen is er ook weer van alles te beleven. Op woensdag 9 juni vieren we de 'Nationale Buitenspeeldag' met een spelletjesparcours en sportieve workshops. Op zondag 13 en 27 juni staan reizen en vakantie centraal in speciale workshops 'Kids in het kasteel'. Ontdek hoe vroeger mensen op reis gingen en maak een ansichtkaart van jouw droombestemming. Kom tekenen, knippen, scheuren & plakken én....schilderen met je voeten. En hou je van snoepen? Kom dan op zondag 20 juni zelf chocola maken (en eten). In deze workshop hoor je meer over de cacaovrucht, waar deze vandaan komt en hoe de kasteelbewoners vroeger aan planten en producten kwamen uit andere werelddelen.

Momentje voor jezelf
Elke tweede zaterdag van de maand kan je bij het Muiderslot terecht voor een moment van positiviteit, kracht en ontspanning. Tijdens een exclusieve clinic op zondag 13 juni 2021 ontmoeten yoga, mindfullnes en geschiedenis elkaar in het kasteel. Reserveer op tijd, er is beperkt plek.

Midzomeravondpicknick, 21 juni
Het begin van de zomer vieren we op de langste dag van het jaar: 21 juni. Vanaf 18 uur staan de poorten open voor de gratis Midzomeravondpicknick. Check vooraf onze website of socials, de picknick gaat alleen door bij goed weer. Neem je vrienden, familie en picknickmand mee en kom genieten van een zomeravond vol gezelligheid. Ter gelegenheid van internationale yogadag op 21 juni kun je deze avond bovendien gratis meedoen met yoga oefeningen in de tuin onder begeleiding van onze kasteelyogi Nitish Sudhir Soundalgekar. De tuinen zijn gratis geopend, het kasteel is deze avond gesloten.

Wie jarig is trakteert! 24 juni
Op 24 juni 1254 is graaf Floris de Vijfde geboren. Hij liet het Muiderslot bouwen. Om zijn verjaardag te vieren, krijgt iedereen die Floris heet gratis entree op donderdag 24 juni 2021. Reserveer een starttijd via de website, laat je paspoort of ID-kaart zien aan de kassa en geniet van een bezoek aan kasteel en tuinen. Deze dag zijn er om 11.00 en 14.00 uur gratis tours over Floris de Vijfde en de geschiedenis van het kasteel.

Kamperen bij het Muiderslot
Altijd al eens een nachtje willen slapen bij het oudste en best bewaarde kasteel van Nederland? Dat kan! In de pruimenboomgaard van het Muiderslot kun je komen kamperen van 24 juni tot 12 september 2021. Zo beleef je het kasteel en de geschiedenis eens op een hele andere manier. Tent, matrasje en stoeltjes staan klaar, je hoeft alleen je slaapzak én een maatje mee te nemen. Het arrangement is namelijk voor 2 personen per tent.

27 juni Hooftpodium, 27 juni
Het Muiderslot biedt regelmatig een podium aan (nieuwe) makers die het publiek verrassen met muziek, dans, spoken word en meer. Waarom we dat doen? Omdat we het oudste podium van Nederland zijn. Al sinds de 17e eeuw treden er regelmatig artiesten op in het kasteel. Die traditie zetten we graag voort. Op zondag 27 juni kun je komen genieten van optredens in de kasteeltuinen van het Serafino String Trio en in de middag is er een djembe workshop met kinderen door Ibou Ndong. Alle optredens zijn gratis voor bezoekers met een geldig entreebewijs.

Praktische informatie
Vooraf reserveren van een kaartje is verplicht en kan via muiderslot.nl. Daar vind je ook meer informatie over de geldende coronamaatregelen, de prijzen van toegang en activiteiten, de openingstijden en de route. Neem je mondkapje mee, want dat is verplicht in alle binnenruimtes.