HILVERSUM - Als u in Hilversum woont is de kans groot dat u eens het boekje 'De Weg naar een Gelukkig Leven' op de deurmat gevonden heeft. Al bijna een jaar lang komt een of twee keer per maand de Stichting 'De Weg naar het Geluk' naar Hilversum.

De stichting verspreidt kopieën van het gelijknamige boekje met leefregels voor een gelukkig leven. Een boekje dat geschreven werd door L. Ron Hubbard, de grondlegger van de Scientology religie. Wat betekent dat en wat is de connectie?

Voorzitter van de stichting is Hans Beekmans, een vooraanstaand tandarts en naar verluidt zelfs de tandarts van het koninklijk huis. We stellen hem een paar vragen.
Wat staat er in het boekje ‘De Weg naar een Gelukkig Leven’?

Het boekje bevat leefregels voor een beter leven. Geen keiharde regels zoals de tien geboden, maar omschrijvingen waarop je je keuzes in het leven kunt baseren, en welke mind-set bijdraagt aan een gelukkig leven.

Is dat niet heel persoonlijk?

Ja, in bepaalde mate wel, maar er zijn zeker aspecten die voor iedereen van toepassing zijn. Zo staat er in het boekje uitgelegd waarom een leugentje om bestwil of je partner bedriegen, er op de lange termijn voor zorgt dat de omgeving zich tegen je keert. Het boekje verschaft inzicht in het mechanisme waarom dat gebeurt. Die uitleg kan helpen om een andere keuze te maken, en niet voor de ‘makkelijke’ korte termijn oplossing te gaan.

Het boekje is geschreven door L. Ron Hubbard, is het dan niet gewoon Scientology?

Scientology is een religie die ervan uitgaat dat de mens de ziel is, niet slechts een lichaam met hersenen en een verstand. Veel Scientology boeken gaan daar ook over. Dit boekje is expliciet als niet religieus bedoeld. Op geen enkele manier staat er in dit boekje iets wat refereert aan Scientology. Ook de stichting heeft statutair gezien alleen maar als doel het bekendmaken van dit boekje.

Wat willen jullie met het verspreiden van dit boekje bereiken?

Hubbard was erg begaan met het welzijn van mensen en heeft dit boekje geschreven om de samenleving te helpen. Naarmate meer mensen zich gelukkiger voelen in een samenleving, zie je dat het in de hele maatschappij in zijn algemeenheid beter gaat. Er is minder criminaliteit, problemen lossen gemakkelijker op.

‘De Weg naar een Gelukkig Leven’ is wereldwijd al in heel veel landen verspreid. In bepaalde gebieden, onder andere in Colombia, zag je daadwerkelijk dat het beter ging, vlak nadat er een grote verspreidingsactie was geweest. In Nederland hebben we ook nog wel het een en ander op te lossen. Kijk naar de metoo schandalen die we gehad hebben en de manier waarop de politiek momenteel het debat voert. De term ‘normen en waarden’ is misschien een beetje uit de tijd, maar daar komt het wel op neer, dat we onze eigen ethische waarden weer eens tegen het licht houden.

Ethiek is iets persoonlijks. Je kunt het niemand opdringen. Daarom is het boekje zo leuk. Op een manier waardoor je niet verkeerd wordt gemaakt, zet het je toch aan het denken. En je kunt elke dag besluiten om iets te veranderen in je leven.

Hoelang blijven jullie doorgaan in Hilversum?

Toen we van start gingen, heb ik geroepen dat ik minimaal 20,000 boekjes in Hilversum wil verspreiden. Juist Hilversum omdat dit toch het mediacentrum van Nederland is. Ondertussen zijn onze vrijwilligers ook in Amsterdam en een aantal andere steden volop bezig om boekjes te verspreiden. In Hilversum zitten we nu op ruim 16.500 boekjes, dus we zijn goed op weg.

Bent u zelf ook Scientoloog?

Ja, dat ben ik inderdaad. Scientology heeft me erg geholpen in dit leven, maar als ik me inzet voor de stichting dan gaat het niet om Scientology. Mijn enige doel is dit boekje te verspreiden en Nederland een beetje gelukkiger te maken.