HILVERSUM - Zaterdag 30 januari komen de vrijwilligers van de stichting De Weg naar Geluk voor de zevende keer naar Hilversum om hun boekjes met tips voor een gelukkig leven te verspreiden.

Elke keer dat het team naar Hilversum komt, wordt er een andere buurt uitgekozen. Dit keer is gekozen voor de buurten rond het Mediapark, vanwege alle commotie van de afgelopen weken rond het seksueel grensoverschrijdend gedrag van de Voice coaches.

Hans Beekmans, voorzitter van de stichting, reageert geschokt op alle berichtgeving. Hij verwijst naar een van de eerste hoofdstukken uit het boekje De Weg naar een Gelukkig Leven, dat over de betekenis van seks gaat: “Hierin staat bijvoorbeeld dat seks een bron is van veel geluk, maar dat wanneer seks wordt misbruikt, dit vaak een zware tol eist. Dat is bij dit schandaal overduidelijk als je ziet hoeveel partijen hierin meegetrokken worden, nog los van alle emotionele schade voor de slachtoffers.”

Coaches hadden voorbeeldfunctie
Nog belangrijker vindt Beekmans het echter dat de betrokken coaches een andere code uit het boekje hebben overtreden, namelijk die uit hoofdstuk zes: ‘geef het goede voorbeeld.’ “Deze coaches hadden een voorbeeldfunctie. Die hebben we allemaal. Ons gedrag beïnvloedt dat van anderen, goed of slecht. Met het geven van het goede voorbeeld win je het respect van anderen. En op de lange duur zullen je eigen voortbestaanskansen beter worden, omdat anderen zich door jouw invloed ook ethischer gaan gedragen.”

Hilversum niet anders dan rest van Nederland
Vrijwilligers van De Weg naar Geluk komen maandelijks naar Hilversum maar delen ook boekjes in Amsterdam uit. Vanaf januari zijn er al 9.000 boekjes verspreid. Vorig jaar zomer is de stichting met de actie begonnen als positief geluid tegen de mentale gevolgen van corona, en de teller staat nu inmiddels op 25.000 uitgedeelde boekjes

Corona is al lang niet meer het enige thema. “Wat opvalt wanneer we naar Hilversum gaan, is dat er elke keer wel weer iets anders aan de hand is dat te maken heeft met de leefregels uit De Weg naar een Gelukkig Leven. Hilversum is wat dat betreft niet anders dan elke andere plek in Nederland; dit zijn problemen die natuurlijk overal voorkomen,” zegt Beekmans.

Domino-effect
“Met het verspreiden van dit boekje willen we een domino-effect creëren. We willen mensen bewust maken dat zij zelf de baas kunnen zijn over hun eigen geluk. En hoe meer mensen iets van de leefregels beginnen toe te passen, hoe mooier Nederland wordt.”