MUIDEN - In het IJmeer, voor de kust van Muiden ligt het prachtige eiland ’t Hooft. Het eiland is alleen te bereiken via het water en bezoekers zijn welkom om de charme van dit onbewoonde eiland te ervaren tussen zonsopkomst en zonsondergang. Daarbuiten geldt rust voor de dieren en planten die op het eiland voorkomen.

Helaas houdt niet iedereen zich aan de spelregels die op het eiland gelden. Zo wordt er illegaal gekampeerd, gebarbecued, gefeest, afval gedumpt, kampvuur gemaakt, voorzieningen vernield en het gebied als openbaar toilet gebruikt. Dat brengt schade aan de natuur en de overlast verpest de sfeer voor andere bezoekers. Met verscherpt toezicht willen Staatsbosbeheer en gemeente Gooise Meren deze ontwikkeling een halt toe roepen.

Fikse boetes
Ondanks de vele waarschuwingen en informatie- en handhavingsacties, loopt de overlast de spuigaten uit. Daarom gaat Staatsbosbeheer in samenwerking met gemeente Gooise Meren, Rijkswaterstaat en de politie wekelijks verscherpt toezicht houden en extra handhaven. Spelbrekers kunnen rekenen op een boete. 'Dat is natuurlijk triest wanneer dit nodig blijkt, want met respect voor de natuur en voor elkaar kan het zo anders zijn', aldus boswachter Anne Voorbergen.

Bezoeker te gast in de natuur
Voor de natuur geldt altijd dat de bezoeker hier te gast is en mag genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft. Daarom zijn er spelregels die je wegwijs maken wat in natuurgebieden wel en niet kan. Staatsbosbeheer heeft afgelopen voorjaar acht boten met afval van het eiland moeten halen. Als je het niet verwijdert, verdwijnt het in de magen van vogels of belandt het uiteindelijk in het water. Enkele bezoekers gebruiken bomen van het eiland als brandstof voor hun kampvuur. Ook is er veel geluidsoverlast in de weekenden door illegale feestjes. Het eiland is niet ingericht voor dit soort recreatie en het schaadt de natuur.

Eiland ’t Hooft
Het eiland kenmerkt zich door oudere bomen en struiken en spontaan opgekomen sleedoorn, meidoorn en wilde rozen. Hierdoor ziet het eiland er ruig en avontuurlijk uit. Ook is een open, droge zandvegetatie aanwezig, rijk aan mossen en korstmossen. Door de vele ruigtes is het eiland erg in trek bij zangvogels. Staatsbosbeheer is eigenaar en beheerder van het eiland en heeft het opengesteld voor bezoekers.

Regels & handhaving
Het eiland is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Dan mag je er vrij wandelen op de struinpaden. Als je de hond aanlijnt mag hij mee. Er mag geen kampvuur worden gemaakt, ook niet wanneer je eigen hout of brandstof meeneemt. Overnachten in je boot bij de aanlegsteiger is vooralsnog niet toegestaan, evenals kamperen op het eiland. Bebording bij de aanlegsteiger en rondom het eiland geven informatie over het gebied en de geldende regels.