MUIDEN - Trek er lekker op uit tijdens de krokusvakantie! Van 19 februari tot en met 6 maart 2022 biedt Rijksmuseum Muiderslot een afwisselend programma. Bezoek het Winterkasteel, kom schaatsen, ga mee op tuinsafari of loop binnen bij een gratis workshop of concert. Ook kun je meedoen aan een historische proeverij of aan Sterke Vrouwen tours.

Maskers maken


Al sinds de middeleeuwen wordt het beginnende voorjaar gevierd met uitbundige feesten, zoals carnaval. Kom je eigen feestelijke masker maken tijdens de workshop die elke dag is van 12:00 tot 15:00 uur in het Atelier op Zolder. Loop gerust binnen, je hoeft alleen een entreekaartje voor het kasteel te reserveren. Bij grote drukte vragen we (groot-) ouders of begeleiders buiten de workshopruimte wachten.

Tuinsafari


Kinderen tussen 5 en 11 jaar zijn elke doordeweekse dag om 14:00 uur welkom in de kasteeltuinen. Reserveer een kaartje, trek oude kleren en laarzen aan en ga mee op ontdekkingstocht over de oude vesting Muiderslot. Daar vind je bijzondere dingen, zeker nu in het voorjaar. Wie denkt dat de natuur nog in winterslaap is, zal verbaasd zijn. Prijs: 5 euro per persoon, exclusief entreebewijs

Winterkasteel en ijsbaan


Is het je nog niet gelukt om het Winterkasteel te bezoeken? Dan is de voorjaarsvakantie de laatste kans. Ervaar hoe de vroegere bewoners in het Muiderslot overwinterden. In sprookjesboeken ziet het er altijd prachtig uit: knus rond het warme haardvuur en kaarsen die de sfeer compleet maken. Dat de realiteit soms heel anders was, zie en hoor je tijdens het Winterkasteel. Met een gratis audiotour maak je een reis door de wintertijd van vroeger. Sluit je bezoek nog even af met een rondje op de ijsbaan. Daarna ben je vast en zeker blij dat het voorjaar in zicht is!

Ridders in de winter


De ridders van de Hanzecompagnie bivakkeren op 26 februari 2022 in het Muiderslot! Zij laten zien wat ridders zoal in de winter doen en demonstreren middeleeuwse ambachten. Help jij mee harnassen poetsen? Wil je zien hoe een touw wordt gemaakt? Ben je wel eens een pestdokter met een snavelmasker tegengekomen? Kom langs en ontdek ze zelf.

Historisch proeven


Op 26 februari 2022 vindt ook een historische proeverij door de kasteelkok plaats. Deze tastings zijn twee keer per maand en wisselen met het seizoen. Prijs: 10 euro per persoon, exclusief entreebewijs. Reserveer op tijd een plekje.

Jong Klassiek


Voor liefhebbers van muziek is er op 27 februari 2022 een optreden in de slotkapel door conservatoriumstudenten. Het Chieko Donker Duyvis Trio is een jong, creatief ensemble dat Latin jazz, klassieke muziek, Braziliaanse grooves en eigen composities verweeft met de dromerige klanken van cello, zang, gitaar en contrabas. Dit optreden is gratis bij te wonen door iedereen met een geldig entreebewijs, vol = vol!

Sterke Vrouwen Tours: 5, 6 en 8 maart


Een kasteel, een glimmend harnas en een gevaarlijk zwaard worden vaak automatisch in verband gebracht met mannen. Maar vrouwen speelden ook een belangrijke rol in het kasteel. Waarin lijkt de vrouw uit de middeleeuwen nog op de vrouw van vandaag? Aan de hand van thema's als huwelijk, status, rolmodellen en sociale netwerken word je tijdens deze interactieve rondleiding aan het denken gezet. Tijd: 14.00 uur. Prijs: 5 euro per persoon, exclusief entreebewijs. Reserveer vooraf kaartjes.

Praktische informatie


Tijdens de voorjaarsvakantie is het Muiderslot dagelijks open van 10 tot 17 uur. Check voor je bezoek de website voor de actuele coronamaatregelen op muiderslot.nl/corona