HILVERSUM - Afgelopen zaterdag werd door vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven bij het Raadhuis in Hilversum een informatiepakket over drugsvoorlichting in de bus gedaan, gericht aan burgemeester Pieter Broertjes en wethouder van onderwijs, Annette Wolthers.


Ambassadeur van de stichting, Rachid Larouz, liet de pakketten de brievenbus in glijden. Rachid Larouz, bekend van TV als stand-up comedian, heeft zelf de nodige ervaringen met drugsgebruik. Door de stichting te ondersteunen hoopt hij jongeren te inspireren om te kiezen voor een drugsvrij leven.

Lachen zonder lachgas
Rachid Larouz weet als geen ander de lachers op zijn hand te krijgen. Met humorvolle lezingen wil hij jongeren op de middelbare school een spiegel voorhouden. Zijn persoonlijke verhaal maakt impact. Daarnaast komt hij met goede inhoudelijke feiten over wat drugs met je doet, lichamelijk en mentaal. Tot slot gaat hij in op groepsdruk; en hoe je die kunt weerstaan.

Ondanks het feit dat ook gemeente Hilversum al maatregelen heeft genomen tegen recreatief lachgasgebruik, blijft lachgas nog steeds populair. Met alle incidenten er omheen, waarvan we de berichten tegenkomen in het nieuws.

Stichting Geen Drugs-Wel Leven pleit daarom voor nog meer voorlichting. Eerlijke voorlichting over lachgas en drugs in het algemeen. Niet met een verwijtend vingertje, maar met juiste informatie over drugs en de werking op het lichaam en de hersenen. De stichting is blij met Rachid Larouz als boegbeeld; want de informatie komt veel beter aan wanneer er gelachen kan worden.

Toekomst van onze jeugd op het spel
Geen Drugs-Wel Leven maakt zich oprecht zorgen over de toekomst van onze jeugd. Volgens de stichting worden de gevolgen van drugsgebruik op de langere termijn onderschat. Wie psychosegevoelig is, kan bijvoorbeeld jaren later – wanneer men al lang geen drugs meer gebruikt – alsnog een psychose krijgen. Met alle negatieve gevolgen voor de persoon zelf en zijn omgeving.

Risico op verslaving door corona-crisis
Bij voorgaande viruscrises als SARS en de Mexicaanse Griep is gebleken dat het middelengebruik vooral toenam bij mensen die veel last van angst of stress hadden. Voor Covid-19 is het nog te vroeg om onderzoek te doen naar een stijging in alcohol- en drugsgebruik, maar wel is bekend dat corona een enorme impact heeft op de mentale gezondheid van mensen.

Daarom is juist nu goede voorlichting zo belangrijk, aldus Geen Drugs-Wel Leven. We roepen dan zowel de landelijke overheid als lokale gemeenten op om zich hard te maken voor meer drugsvoorlichting.

Internationale campagne voor een drugsvrije wereld
De voorlichtingscampagne van Geen Drugs Wel-Leven maakt deel uit van de internationale campagne Drug Free World, opgericht vanuit Scientology International. Kern van de campagne is een volledig lespakket met boekjes en korte filmpjes over verschillende soorten drugs.

Scientology grondlegger L. Ron Hubbard verklaarde al in 1969 dat “dat drugs weleens het meest destructieve element zou kunnen worden voor onze samenleving.”

Geen Drugs-Wel Leven: “Kijken we naar Nederland, dan zien we de destructieve gevolgen van drugs overal om ons heen. Los van alle criminaliteit, milieuvervuiling en verharding van de onderwereld, zorgt drugs ook dichter bij huis voor kleine en grote drama’s. Denk daarbij alleen al aan de ruim 60 jongeren die een dwarslaesie hebben opgelopen na overmatig lachgasgebruik…”

Een drugsvrij leven – het nieuwe normaal
Stichting Geen Drugs-Wel Leven is van mening dat drugsgebruik niet zonder risico is en dat we af moeten van het idee dat het erbij hoort. Een van de belangrijkste manieren om deze trend te doorbreken is ervoor te zorgen dat drugs niet meer normaal wordt gevonden en dat jongeren kiezen voor een drugsvrij leven. Volgens de stichting is Zweden daarin een goed voorbeeld. Daar lijkt na 25 jaar drugseducatie op scholen het tij nu te keren en zie je steeds meer jongeren die drugs niet meer cool vinden en juist voor een sportieve en gezonde leefstijl gaan.

Met de lezingen van Rachid Larouz hoopt de stichting in Nederland ook een verandering op gang te brengen.

NB: Vanwege de corona maatregelen heeft de stichting er afgelopen zaterdag voor gekozen huis aan huis te flyeren in plaats van op straat flyers en boekjes uit te delen.