MUIDEN - Zaterdag 9 september geven onze sluismeesters rondleidingen op de Groote Zeesluis in het hart van Muiden. Het blijft een bijzondere ervaring om over de 350 jaar oude sluis te mogen wandelen. Iedereen is welkom tussen 12.00 uur en 16.00 uur voor een bezoek aan dit unieke Rijksmonument. En kinderen kunnen er onder begeleiding allerlei waterproefjes doen.

In 1673 start de bouw van de Groote Zeesluis. De sluis werd gebouwd om het achterliggende land te beschermen tegen het hoge water van de Zuiderzee. Ook kon de sluis worden opengezet om het land onder te laten lopen, zodat een vijand in oorlogstijd niet door het gebied kon lopen. Daarmee is de sluis onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. In 1815 besluit Koning Willem I een nieuwe reeks forten aan te leggen: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Niet lang daarna start de aanleg van de Stelling van Amsterdam. De Groote Zeesluis behoudt al die tijd haar militaire rol in de nieuwe verdedigingslinies.

De sluis is in al die jaren meerdere keren opgeknapt of herbouwd. Bijvoorbeeld in 1806, toen koning Lodewijk Napoleon na een bezoek de sluis liet herstellen. Nu varen elk jaar duizenden boten van de rivier de Vecht naar het IJsselmeer of andersom. De sluis is sinds 2005 een rijksmonument.

Wie durft?
Wandel op zaterdag 9 september onder begeleiding van een van onze sluismeesters over de torenhoge sluisdeuren en hoor alles over waarom deze sluis met recht de Groote Zeesluis wordt genoemd. Kinderen kunnen er de hele dag leuke waterproefjes doen en we bieden bezoekers een lekker kopje koffie of thee van een echte barista. Tussen 11.00 uur en 16.00 uur geven we doorlopend rondleidingen. Dus kom langs en maak kennis met dit unieke watererfgoed. En met onze altijd vriendelijke sluismeesters.