HILVERSUM - Weet jij nog wat je moet geloven in de media en wat je online wel en niet kunt delen? Tijdens dit arrangement leer je kritisch en doelmatig met media omgaan. Ga met elkaar in gesprek over nieuwe technologieën, de betekenis van nepnieuws en het online delen van persoonlijke informatie.


Mediawijze senioren
In het huidige medialandschap zijn we omgeven door een constante stroom aan media. Krant, tv, social media, internet, mobiele telefoon - alle informatie die via deze platforms tot ons komt, heeft een grote invloed op wie we zijn, wat we vinden en hoe we naar de maatschappij kijken. Daarom is het belangrijk dat we verantwoord en mediawijs in de samenleving staan, zodat we kunnen genieten van de wereld aan informatie, contacten en entertainment. Je bewust zijn van de schaduwzijde van die mediawereld, is daarbij ook belangrijk.Onbekend maakt onbemind, senioren hebben soms nog het gevoel dat het internet niet nuttig voor ze is. “Niets voor mij, ik heb er niks mee” is een nog vaak gehoorde opmerking onder senioren. Daarbij kan angst voor het onbekende en het idee dat alles wat je online doet “gevaarlijk” is ook een rol spelen. Daarom laten we in dit arrangement zien dat het internet ook heel veel moois en waardevols te bieden heeft aan senioren. En dat het zelfs kan bijdrage aan een veiliger bestaan.

Berichten die je leest of de beelden die je ziet kúnnen gekleurd zijn. Hoe herken je fake news en welke nieuwe technologieën worden er ingezet om desinformatie te verspreiden? En waar moet je op letten bij het delen van informatie via social media? Door hierover met elkaar in gesprek te gaan, krijg je als deelnemer van dit mediawijsheid-arrangement meer inzicht in een samenleving waarin media een grote rol spelen.


Oude mediahelden
Na alle kansen, mogelijkheden en valkuilen die de media van nu ons bieden is er ook nog een momentje voor echte ontspanning en blikken we terug op ruim 65 jaar Nederlandse televisiegeschiedenis. Geniet van nostalgische fragmenten en de grote mediahelden van weleer, met onder andere Swiebertje, de liedjes uit Ja Zuster Nee Zuster en de cavia-race uit de Wie-Kent-Kwis.


Programma
Ontvangst met koffie/thee en een gebakje
Discussie over mediawijsheid (nieuwe technologieën, betekenis van nepnieuws en het delen van persoonlijke informatie)
Nostalgisch filmprogramma
Pop-up museum met museale objecten


Praktische informatie
Vrijdag 12 juli 2019 Vanaf 10:00 tot en met 12:00