HILVERSUM - Op zondagmiddag 30 juni is De Bronzen Uil te gast bij boekhandel Voorhoeve in Hilversum. Dan gaat Ingrid Glorie (journalist, vertaler en programmamaker) om 15.00 uur in gesprek met auteur Ramy El-Dardiry over zijn debuutroman Tussen morgenzee en avondland, die in 2023 bij Uitgeverij Querido verscheen. De roman won in 2023 de literaire debuutprijs De Bronzen Uil en stond verder op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2023. Tussen morgenzee en avondland laat op sprankelende en poëtische wijze zien hoe uit een mengelmoes van culturen nieuwe, inspirerende verhalen ontstaan. Aansluitend is er een signeersessie.


Wanneer Amir hoort dat zijn vader Nessim een week eerder in Alexandrië is begraven, probeert hij die informatie weg te stoppen, de stad en zijn vader te vergeten. Hij wil in Nederland wortelen en carrière maken, en zijn leven niet laten beïnvloeden door de dood van een man die zijn gezin ooit in de steek liet. Tevergeefs. Alexandrië kruipt via een bijna vergeten droom zijn hoofd in. Ook Nessim heeft ooit geprobeerd de stad achter zich te laten. In zijn jeugd ziet hij hoe de nationalistische plannen van de Egyptische regering geen ruimte bieden voor de levendige, internationale gemeenschap. Steeds meer families vertrekken en ook Nessim wil naar Europa. Misschien dat de liefde tussen hem en een Joods meisje daar wel een kans krijgt.

Ramy El-Dardiry is onderzoeker en schrijver. Hij promoveerde in de natuurkunde en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Zijn korte verhalen verschenen in onder meer De Gids, Kluger Hans, Liter en NRC. In 202 ontving hij de El Hizjra Literatuurprijs. Tussen morgenzee en avondland is zijn debuutroman.

De Bronzen Uil is sinds 2011 de Vlaams-Nederlandse prijs voor het beste Nederlandstalige literaire debuut van het Willemsfonds uit Gent en het ANV uit Den Haag. De winnaar krijgt een geldbedrag van 10.000 euro. Lezersplatforms kiezen de lezersprijs.

Locatie

Boekhandel Voorhoeve

Kerkstraat 82

1211 CM Hilversum

Toegang gratis; van harte welkom! Aanmelden via info@boekhandelvoorhoeve.nl