GOOI - De rijp hangt aan de takken, de lichtjes branden, de tafels zijn gedekt en de schaatsen komen uit het vet. Tijdens Winterkasteel (11 december 2021 tot en met 6 maart 2022) beleef je in Rijksmuseum Muiderslot het winterse leven van vroeger. Voor jong en oud is er van alles te doen en beleven: een ijsbaan in december en januari, creatieve workshops, demonstraties van ridders, winterwandelingen en snerttours. En wat dacht je van een heerlijk diner in het pop-up restaurant De Maaltuin? Het Winterkasteel is ook open tijdens alle feestdagen. Nodig je vrienden of familie alvast maar uit en reserveer snel kaartjes. Alle bezoekers vanaf 13 jaar zijn verplicht om bij de entree een geldig coronatoegangsbewijs te laten zien.

Ongemakken en vermaak Overwinteren in een kasteel spreekt tot de verbeelding. Samen zitten rond het haardvuur, kaarsen aan en lekker warm. Dat de realiteit soms heel anders was, ontdek je tijdens Winterkasteel. Hoe kwamen mensen aan warmte, licht, water en voedsel? Snuif de winters van vroeger op en bewonder de fraai gedekte tafels. Of het leven in een kasteel in de winter altijd zo warm, ontspannen en gezellig was, hoor je tijdens de winterse audiotour. Laat je verrassen door de verhalen of speel ouderwetse spelletjes. In de Ridderzaal van het Muiderslot is speciale aandacht voor winterse feesten en bijbehorende luxe spijzen. Honger of dorst gekregen? Dan is het tijd voor een warme chocomelk en iets lekkers in het museumcafé. De leukste (kerst-)cadeautjes en souvenirs vind je in de Muiderslot shop, ook online.

IJspret voor iedereen (11 december - 30 januari)
Zo bar als vroeger zijn de winters in Nederland tegenwoordig niet meer, maar schaatsen is nog steeds een geliefde sport van velen. Daarom opent het Muiderslot een ijsbaan van 11 december 2021 tot en met 30 januari 2022 tussen 10 en 17 uur. Iedereen met een geldig toegangsbewijs kan gratis komen zwieren en zwaaien van dinsdag tot en met zondag én op alle feestdagen tussen 10 en 17 uur. Neem bij voorkeur je eigen schaatsen mee (noren zijn verboden!) of huur een paar ter plekke (à 3 euro p.p.) zolang de voorraad strekt. Scholen en BSO's kunnen van dinsdag tot en met vrijdag ook een bezoek reserveren aan de ijsbaan van het Muiderslot, als onderdeel van de museumles Winterkasteel.


Dineren in het kasteel (9 december - 23 januari)

Een sprookjesachtig diner in een winters Muiderslot, hoe klinkt dat? Vanaf 9 december 2021 tot en met 23 januari 2022 vormt het Muiderslot het decor voor de wintereditie van pop-up restaurant De Maaltuin. Proef en beleef de rijke historie tijdens een heerlijke avond, vol eten, drinken, verhalen en live muziek. Reserveren kan via demaaltuin.nl. Mochten de coronamaatregelen roet in het eten gooien, dan worden de avonden verplaatst naar een later tijdstip. Na reservering blijft u hiervan op de hoogte via De Maaltuin.

Winterwandelingen en snerttours

In de kerstvakantie zijn er regelmatig tours door het buitengebied rond het kasteel. Trek je warme winterjas en stevige schoenen aan en dompel je onder in natuur en cultuur. Meewandelen kan op 28 en 30 december 2021 en op 4 en 6 januari 2022. Geheel in stijl sluiten we het lastige jaar op 30 en 31 december 2021 af met 'snerttours' waarin we terugblikken op het afgelopen jaar. Tijdens deze tours beleef je de aller slechtste rondleiding ooit! Wie durft? Naast kommer en kwel, valt er gelukkig ook wat te (glim)lachen. Check de agenda op de website en boek online kaartjes voor de wandelingen en snerttours.


Creatieve workshops, ridders en voorlezen
Vlak voor kerst zijn mensen vaak druk met het voorbereiden van extra lekker eten. Kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen op zondag 12 december 2021 hun lievelingseten komen schilderen. Ze halen hun inspiratie uit de maaltijdstillevens die in het kasteel te zien zijn. Na een bezoek aan de schilderijen gaan ze zelf aan de slag. Wordt het een schilderij met frietjes, pizza of ijs? Alles kan en alles mag! Op zaterdag 18 december 2021 is er een workshop waarin kids zelf chocolade kunnen komen maken. Maar of die chocolaatjes de kerstdagen halen....

Tijdens de kerstvakantie (25 december 2021 tot en met 9 januari 2022) en de voorjaarsvakantie (19 februari t/m 6 maart 2022) zijn er elke dag gratis creatieve workshops voor jong en oud. Ook worden er regelmatig winterse verhalen voorgelezen voor kinderen tot 8 jaar. Bovendien komen in de schoolvakanties af en toe échte ridders langs om te laten zien wat zij zoal deden in de wintermaanden. Wat dacht je van een demonstratie harnas of zwaard poetsen

Nieuwjaarsconcert op 1 januari
Op 1 januari 2022 kun je bij het Muiderslot genieten van een feestelijk nieuwjaarsconcert in samenwerking met 24Classics. We luiden het nieuwe jaar in met een glaasje bubbels en muziek. Het concert start om 15.00 uur en is gratis toegankelijk voor alle bezoekers met een geldig toegangsbewijs.

Reserveren en kaartjes
Houd de agenda op muiderslot.nl in de gaten voor alle data en tijden van de activiteiten. Reserveer op tijd via muiderslot.nl/kaartjes. Op de website vind je ook meer informatie over openingstijden, bereikbaarheid, toegangsprijzen en de actuele coronamaatregelen. Alle bezoekers vanaf 13 jaar moeten een geldig coronatoegangsbewijs laten zien bij de entree. Dit is een geldige QR-code, een officieel vaccinatiebewijs of herstelbewijs op papier of een negatieve testuitslag die niet ouder is dan 24 uur.