'T GOOI - In januari 2024 zullen vijf veelbelovende rugby-talenten uit 't Gooi een nieuw hoofdstuk toevoegen aan hun sportieve reis door voor vijf maanden af te reizen naar Zuid-Afrika. Tjeerd Aikema, Dion Boegschoten, Nordin Geels, Tom Heine en Twan Stevens zullen deelnemen aan een intensief programma op de Stellenbosch Academy of Sport, gericht op spelers in de leeftijd van 17-20 jaar, met als doel hun vaardigheden verder te ontwikkelen.

Deze jonge mannen, variërend in leeftijd tussen de 17 en 19 jaar, hebben niet alleen hun sporen verdiend bij Rugby Club 't Gooi, maar hebben ook met succes de Rugby Academy in Hilversum doorlopen, verbonden aan het Comenius College. Velen van hen hebben zelfs de eer gehad om geselecteerd te worden voor de Jong Oranje teams.

Met het oog op verdere sportieve groei hebben de spelers besloten hun talenten verder te ontplooien in Zuid-Afrika, dat wereldwijd bekend staat als hét rugbyland. Het feit dat Zuid-Afrika recentelijk voor de tweede keer op rij de wereldtitel heeft gewonnen bij de mannen, onderstreept de aantrekkingskracht van dit rugbywalhalla.

Gareth Gilbert, hoofdcoach van RC 't Gooi en Director of Rugby van de Rugby Academy (RAMO), die zelf afkomstig is uit Zuid-Afrika, speelde een sleutelrol bij het tot stand komen van deze uitwisseling. Hij onderhoudt nauwe banden met Stellenbosch Academy of Sport en is ervan overtuigd dat de Gooise talenten in Zuid-Afrika de uitdaging zullen vinden die ze zoeken. Gilbert benadrukt: "I believe these boys will get the challenge they deserve and are looking for in South Africa. They have followed the Pathway in The Netherlands and are ready to train and compete with fellow players from around the world and South Africa. When they come back they will have gained so much experience and bring that back to our region and our country".

Iemke Roos, voorzitter van de Rugby Academy in Hilversum, is trots op de moedige stap die deze jonge spelers zetten: "Het rugby in Nederland zit in de lift. Zo heeft Jong Oranje U20 recent het EK gewonnen. In die selectie zaten een groot aantal jongens van onze Academy. Als we echter de aansluiting met de wereldtop willen vinden, dan is het zaak dat we blijven investeren in de jeugd en dat die - door middel van dit soort buitenlandse opleidingen - hun niveau en dat van het rugby in Nederland verder omhoog krijgt".

Op 21 januari zullen de jongens gezamenlijk de reis naar Kaapstad aanvaarden. In Stellenbosch zullen ze, samen met nog 40 andere jonge rugbyers, een intensief programma van 5 maanden doorlopen. Ze zullen intern verblijven en met elkaar elke dag slapen, eten en trainen. Bovendien staan er wedstrijden tegen Zuid-Afrikaanse teams op het programma