HILVERSUM - Ook offline is dit evenement al weer vijf jaar vaste prik: Elke laatste donderdag van de maand vindt in Hilversum
Music Around the Fireplace plaats. Een kleinschalig evenement waar écht geluisterd wordt naar singer-songwriters.


Hoe klein en knus ook, trok dit initiatief toch gemiddeld zo'n 130 personen publiek per keer. Sinds de Covid-19 uitbraak is Music Around The Fireplace echter alweer een jaar elke maand online verdergegaan. Zodat het publiek kon blijven genieten van een akoestisch concert van getalenteerde singer-songwriters, vanuit de veiligheid van eigen woonkamer. Op donderdag 29 April zal echter de laatste livestream gaan plaatsvinden.

"Het nummer 'Dankbaar' heb ik voor het laatst live gespeeld bij Music around the fireplace. Het publiek in de zaal reageerde daar toen zo goed op, het is een liedje waarbij je echt luisterpubliek nodig hebt en tijdens mijn optreden hier ervaarde ik dat je dat nergens anders beter hebt dan bij Music around the fireplace. Dus ik ga het nummer nu gewoon weer doen..."-

Ben Forte tijdens de opname van de Livestream Special

Na digitale edities middels video-party's, livestreams en een paar keer op locatie met beperkt publiek, volgt op donderdag 29 April de allerlaatste een Livestream Special. "Respect voor de muzikant, écht luisteren naar de muziek, volledig akoestisch, dat zijn onze pijlers. Ook in deze digitale vorm hebben we daaraan vastgehouden." Zegt Marjolein de Swart, initiatiefnemer en één van de organisatoren van het volledig vrijwillige initiatief Music Around The Fireplace. "De livestreams hebben we sinds de Covid-19 uitbraak elke laatste donderdag van de maand georganiseerd als overbrugging – totdat het evenement weer publiek zou kunnen ontvangen. Vooraf hadden we natuurlijk geen idee dat dit een jaar lang zou gaan duren, in plaats van evenement organisatie werd ons team opeens een heel productie-huis." vervolgt De Swart. Samen met vrijwilligers zet zij de livestreams neer, waaronder videograaf Barry Schmitz en host Timna Rauch.

Het initiatief wordt al die jaren al volledig belangeloos en zonder financiële hulpmiddelen, zonder subsidies georganiseerd. Een concept dat is ontstaan en draaiende wordt houden door de liefde voor muziek. "Ook dat past bij het stukje respect voor de muzikant. Zij maken de avond – zij verdienen alle lof. Hoe leerzaam en creatief afgelopen jaar ook was, we merken dat mensen livestream moe worden. Heel begrijpelijk, wij zijn al die beeldschermen inmiddels ook wel een beetje zat. We zijn weer toe aan een nieuwe stap." geeft programmeur Michiel Verweij aan. De organisatie heeft daarom besloten dat komende livestream toch echt de laatste zal zijn. "Maar, er zal elke laatste donderdag van de maand sowieso een Music around the fireplace zijn, in welke vorm dan ook." voegt mede-organisator Sabine Boere toe. "Eerst gaan we nog even genieten van deze laatste livestream. In die zin ook wel weer het einde van een tijdperk. En dan hopelijk in Mei met beperkt publiek, of een radio-uitzending... de ideeën-bus verklaren we hierbij voor geopend!" Op de website en social kanalen zal de organisatie het meest recente nieuws delen.

Donderdag 29 April vanaf 20.30 uur is de laatste livestream via www.musicaroundthefireplace.nl te bekijken.

Deze maand is Nederlandstalig rapper-songwriter Ben Forte te gast, winnaar van de Amsterdamse Popprijs en finalist van De Grote Prijs. Via de Beeldbel Sessies maken meer artiesten hun digitale opwachting, onder andere Will Orchard vanuit New York, de Hilversumse Hillsome South en Christian Kuitert. Het publiek kan via de website en tijdens de uitzending een zelfgekozen bedrag doneren als entrée.

Wat: Music Around The Fireplace Livestream Special – met Ben Forte, Will Orchard, Hillsome South en Christian Kuitert

Wanneer: Donderdag 29 April, en elke laatste donderdag van de maand

Aanvang: Start 20.30 uur– Einde 22.00 uur

Waar: www.musicaroundthefireplace.nl

Entree: Gratis, doneer een zelfgekozen bedrag