'S-GRAVELAND - Op de achtste editie van zomerfestival Wonderfeel – 15, 16 en 17 juli midden in de natuur – zijn er optredens van internationale topmusici zoals Ensemble Jupiter met Lea Desandre & Iestyn Davies, Mari Samuelsen, The Kanneh-Masons, Mario Batkovic, Abel Selaocoe & Chesaba, Nathalie Joachim, Trio Da Kali en Manchester Collective. Het hele programma staat op www.wonderfeel.nl.

Van 15 t/m 17 juli is buitenplaats Schaep en Burgh in ’s-Graveland tijdens Wonderfeel 2022 weer drie dagen lang het groene decor voor meer dan honderd optredens. Van solo tot symfonisch, van hardcore klassiek tot kersverse noten, met lijnen naar jazz, pop en niet-westerse muziek. Uitgevoerd door (inter)nationale musici van wereldklasse op een van de mooiste natuurplekken in Nederland. Een greep uit het programma:

Vorig jaar een hit: het Franse Ensemble Jupiter. Ook dit jaar staan ze garant voor barok vuurwerk met stersopraan Lea Desandre en countertenor Iestyn Davies in een programma met aria’s en duetten van Händel. De Noorse violiste Mari Samuelsen speelt samen met het Casco Phil Kwartet een programma vol (neo-)klassiek van Max Richter tot Vivaldi.

Nathalie Joachim, Grammy genomineerde fluitist, componist en vocalist, werkt vrijdag, zaterdag en zondag op het festivalterrein samen met de musici van Fuse, het huisensemble van Podium Witteman, aan een nieuwe compositie die ze zondag uitvoeren voor publiek.

Accordeonist Mario Batkovic mixt klassiek en pop en is een graag geziene gast op popfestivals . Hij treedt zowel solo als met Cappella Amsterdam op. Sheku Kanneh-Mason herinneren we ons van het huwelijk van prins Harry en Megan. Hij komt met vier broers en zussen naar Wonderfeel als The Kanneh-Masons.

Cellist Abel Selaocoe en zijn trio Chesaba brengen een opzwepende mix van Afrikaanse en Europese stijlen. De musici van Trio Da Kali zijn allen verwant aan vooraanstaande griot-muzikanten uit Mali. Bij hun optreden met North Sea String Quartet tonen ze hun buitengewone virtuositeit en bezieling.

In het blokkenschema zijn twee extra programmalijnen opgenomen, So British en Focus Oekraïne. Gastcurator Toks Dada (hoofd Klassiek van Southbank Centre) nodigde diverse Britse musici en ensembles uit, waaronder Pavel Kolesnikov en zijn ensemble Aventure, Samson Tsoy, The Kanneh-Masons, Yaroslava Trofimchuk & pianist Luka Okros, Manchester Collective en Abel Selaocoe en zijn ensemble Cheseba. Bij Focus Oekraïne kun je luisteren naar onder anderen klaveciniste Liubov Titarenko, die begin maart Kiev ontvluchtte, en cellist Denys Karachevtsev, die nog altijd in Charkov woont en het wereldnieuws haalde door tussen het puin van gebombardeerde gebouwen een suite van Bach te spelen. Op zondag gaat Lex Bohlmeijer in gesprek met Karachevtsev, Natacha Kudritskaya en Maxim Shalygin over de Oekraïense muziekcultuur.

Slenterend van podium naar podium op het 25 hectare grote festivalterrein kun je verder genieten van optredens van onder anderen Camiel Jansen (winnaar van de Keep an Eye Productieprijs 2022), dansers James Batchelor en Femke Gyselick, diverse dichters (uitgenodigd door poëziecurator Gershwin Bonevacia) en verrassende inzichten en gedachtesprongen van Festivaldenker Marjolijn van Heemstra. Aangevuld met yoga, een kinderprogramma op zaterdag en zondag en vele foodtrucks.

Het hele programma staat online op www.wonderfeel.nl . Kinderen t/m 18 jaar hebben gratis toegang. Kinderactiviteiten zijn alleen op zaterdag en zondag geprogrammeerd.