HILVERSUM - Een bijzonder en haast nooit uitgevoerd werk van Wagner in het arrangement van Henk de Vlieger ondersteund met door A.I. gegenereerde eye catchers! Kortom een must-hear and -see in één!

Zaterdag 3 februari om 20:00 uur speelt het Oost-Nederlands Symfonieorkest in het Muziekcentrum van de Omroep!

Het Oost-Nederlands Symfonieorkest (ONSO) is eind jaren 50 van de vorige eeuw opgericht en uitgegroeid tot een volwaardig symfonieorkest. De ruim 75 leden zijn vergevorderde amateurs, conservatorium studenten en professionals. Het orkest staat sinds 2008 onder de inspirerende leiding van chef dirigent Jeppe Moulijn.
In 2024 bestaat het orkest 65 jaar en trapt daarom het muzikale seizoen af met dit heel bijzondere concert in Hilversum.

Het ONSO speelt voor de pauze werken van Mahler en Debussy. In de schitterende liederen van Mahler zal de Nederlandse bariton Frank Dolphin Wong soleren. Frank studeerde klassieke zang en wordt geroemd om zijn warme en krachtige stem. Hij heeft een indrukwekkend repertoire opgebouwd bij verschillende gezelschappen in Europa.

De prachtig ingetogen ‘Lieder des fahrenden Gesellen’ gingen in 1896 in première in Berlijn. Nog altijd is het verdriet van de onbeantwoorde liefde invoelbaar bij het luisteren naar de klanken en de woorden van een gebroken hart. Gustav Mahler schreef zowel de muziek als de tekst.

De oorstrelende klanken van de dromerige Prélude à l’après-midi d’un faune van Claude Debussy brengen u even naar een andere wereld. De fluit neemt u mee, laat u vervoeren! Het stuk is geïnspireerd door het mysterieuze gedicht van Stéphane Mallarmé over een faun: half mens, half god, dromend tijdens een zwoele zomermiddag. De liefde voor de natuur van Debussy is duidelijk in het stuk te herkennen.

Na de pauze staat de monumentale ‘Parsifal’ van Wagner op het programma. Dit is de instrumentale bewerking van Henk de Vlieger die deze de subtitel ‘an orchestral quest’ meegaf. De bijna 5 uur durende opera is fantastisch muzikaal samengevat tot een muzikaal werk van 1 uur. Het is de laatste opera die Richard Wagner schreef. Het verhaal van deze ridder uit de tijd van koning Arthur, van wie het een raadsel is of hij een historisch figuur of een mythe is, komt tot leven in uw verbeelding! Ga mee op reis met de zware tocht die Parsifal moet ondernemen.

Tijdens het stuk zal het ONSO visuele en tekstuele ondersteuning tonen om zo het beroemde verhaal over de ridder Parsifal en zijn zoektocht naar de heilige graal voor de bezoeker nog aantrekkelijker te maken.

Het ONSO gaat mee met de tijd: met behulp van AI (een image generator) zullen er automatisch gegenereerde afbeeldingen worden geprojecteerd tijdens het musiceren. Deze ondersteunen de verbeelding van het prachtige verhaal.

Laat u verassen door de mogelijkheden van technologie!

ONSO in het MCO: zaterdag 3 februari 2024 om 20:00 uur Solist: Frank Dolphin Wong Dirigent: Jeppe Moulijn Kaarten via: www.onso.nl/concerten

Programma:

Debussy – Prélude à l’après-midi d’un faune
Mahler – Lieder eines fahrenden Gesellen
Wagner – Parsifal; an orchestral quest (arr. Henk de Vlieger)